Noah Constant е използвал данните на Wikispecies, за да направи машина за генериране на интерактивни и илюстровани таксономични дървета: Illustrated Wikispecies Tree of Life.

Така изглеждат нещата на най-горното ниво (Biota):

А така на ниво род:

 

Тази редакция от понеделник е ключов момент от най-значителното нововъведение в Уикипедия от нейното създаване насам. С нея се поставя началото на практическото използване на Фаза I от проекта Wikidata – отворена за редактиране система от структурирани данни, предназначени за използване в Уикипедия.

Целта на Фаза I от проекта е накратко обяснена тук – цялостно преправяне на сегашната безумна система за свързване на статиите, които имат еднакъв обект, но се намират във версии на Уикипедия на различни езици. Следващите две планирани фази предвиждат синхронизиране на данни в същинското съдържание на статиите.

От понеделник Фаза I е активирана в Уикипедия на унгарски, следват италиански и иврит (още тестове), английски (големият скок) някъде през февруари и всички останали през март.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Deceased_Wikipedians#Aaron_Swartz_.28AaronSw.29

 

Боян Юруков продължава да рови в темата за отворените данни и ме подсети за един проект, който през последните дни е хит във френскоезичните кръгове, свързани с Уикипедия.

Става дума за сайт, направен от френска ИТ компания (antidot), за да демонстрира възможностите на тяхна система за управление на съдържание и на семантичния уеб като цяло. Според тях им е отнело работа на един човек в продължение на 4 дни.

Сайтът представлява база данни за френските паметници на културата (около 44 хиляди на брой), като цялото съдържание е извлечено от вече налични в Интернет отворени данни от различни източници:

  • Данни за паметниците и железопътните гари от открития през декември френски държавен портал за отворени данни http://www.data.gouv.fr/
  • Данни за станциите на метрото от OpenStreetMap
  • Географски данни от статистическия институт INSEE
  • Географски данни и над 120 хиляди снимки от Общомедия (най-вече от инициативата Wiki Loves Monuments, която трябва да коментирам отделно)
  • Описания на самите паметници от Уикипедия, извлечени чрез DBpedia
  • Допълнителни географски данни от Yahoo! PlaceFinder

Резултатът може да се види на http://labs.antidot.net/search?afs:service=50005 и сигурно е поучителен на фона на един наскоро коментиран в блога на Стара София случай.

 
От новите статии
Общинска банка е българска банка създадена от Столична община. Банката започва работа през 1996 г. в началото на мандата на кмета Стефан Софиянски, но решението за създаването ? е взето в края на мандата на предишния кмет, Александър Янчулев.[1] През 2004 г., под председателството на Любомир Павлов, чрез различни механизми общината губи част от акциите си и компании контролирани от Христо Ковачки придобиват 27% от капитала, което, при устав изискващ 3/4 мнозинство за взимане на важни решения, им дава право да блокират решенията на мажоритарния собственик.
Антигон I Монофталм или Еднооки (на гръцки: Antigonos I Monophthalmos‚ ????????? ? ???????????, ???????????; * 382 пр.н.е.; † 301 пр.н.е. при Ипс) е македонски пълководец, който след смъртта на Александър Велики става един от най-важните диадохи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, ESnible .
Варлаам Калабрийски или Варлаам от Калабрия (роден със светско и латинско име Бернардо Масари) е калабрийски монах, писател, философ и теолог, който завършва земните си дни в лоното на Римокатолическата църква в сан като епископ на Джераче. [1] Варлаам е инициатор и активен участник в богословско-философско движение във Византия от XIV век, известно като варлаамитство, което се противопоставя и противоборства на друго такова на изток в православната църква – исихазма и на учението на Григорий Акиндин.
Абатство Орвал (на френски: Abbaye d’Orval, официално наименование „Notre-Dame d’Orval“) е трапистко абатство в селището Villers Devant Orval, днес част от гр.Флоранвил, окръг Виртон, провинция Люксембург, Южна Белгия. Абатството е част от Ордена на цистерцианците на строгото спазване.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Evelyn and Robert Wirth.
Клетъчното дишане е набор от метаболитни реакции и процеси протичащи с клетките на организмите, при които биохимичната енергия от хранителните вещества се трансформира в аденозинтрифосфат (ATP) и се освобождават крайни продукти. Реакциите осъществяващи се при дишането са катаболитни и включват редокс реакции (окисление на една молекула и редукция на друга).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, RegisFrey.
Кавказ (или порт Кавказ) е пристанище на Керченския пролив в Темрюкски район, Краснодарски край, Русия. Намира се на пясъчната коса Чушка. Построен е през 1953 г. Основното му предназначение е обслужване на Керченския ферибот (линия порт Крим – порт Кавказ). Инфраструктурата на порта е позволявала да се осъществяват превози на пътници, автомобили и железпътни вагони.
Илия Попиванов с псевдоним Бобошевски е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация. Илия Попиванов е родом от Неврокоп[1], тогава в Османската империя. Учител е по професия и се присъединява към ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година[2]. През 1912 година е избран в ръководството на общинското управление като председател на тричленна комисия, след напускането на действащия кмет Пейо Яворов[3].
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп (на шведски: Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp) е шведска кралица-консорт, съпруга на крал Карл X и майка на Карл XI. Хедвиг Елеонора е управляващ регент три пъти и де факто първа дама в период от 61 години — от 1654 до смъртта и през 1715 година. Тя е дъщеря на херцог Фридрих III Холщайн-Готорп и Мария Елезабета Саксонска. Хедвиг Елеонора произхожда от знатно семейство. Нейният баща е херцог Фридрих III Холщайн-Готорп, а майка и е Мария Елезабета Саксонска.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, David von Krafft.
Никола Атанасов Попстефанов (изписвано до 1944 година: Никола п. Стефановъ) е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Върховния македоно-одрински комитет. Никола Попстефанов е роден на 23 февруари 1884 година в град Охрид, тогава в Османската империя. Завършва основно училище в Охрид, след което учи в третокласното румънско училище в Битоля. През май 1902 година става учител в Турну Мъгуреле, но през 1903 година пристига в София и се включва в четата на Сотир Атанасов, част от по-голямата чета на Михаил Ганчев.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Коста Новакович (на сръбски: Коста Новаковић или Kosta Novakovi?) е сръбски журналист и политик, комунист. Коста Новакович е роден в Чачак на 6 юни 1886[1] или 1889 година.[2] Още в гимназията в 1903 година влиза в работническото движение. Заедно с Димитрие Туцович е лидер на Сръбската социалдемократическа партия. На учредителния конгрес на Комунистическата партия на Югославия в 1919 година е избран за член на Изпълнителния комитет на Централното партийно събрание.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Столично е търговска марка българска бира, тип лагер, в стил бок бира, която се произвежда от пивоварната „Загорка”АД, гр.Стара Загора, собственост на международната пивоварна компания „Хайнекен”. Столично (Stolichno Bock Beer) е единствената бок бира, произвеждана в България. Отличава се с тъмен червеникавокафяв цвят с гранатови отблясъци. Характерен акцент в аромата на Столично е силният карамел, който присъства и във вкуса заедно с нотки на кафе. Столично се прави по оригинална рецепта с изцяло тъмни малцове, разработена от майстори пивовари от „Пивоварна Ариана“ АД, наследник на чешката пивоварна фабрика на братя Прошек, и „Загорка“ АД, под ръководството и контрола на холандски пивовари от Heineken N.V.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, LeeKeoma.
Едуард Рейли Стетиниус-младши (на английски: Edward Reilly Stettinius, Jr., 22 октомври, 1900 г., Чикаго — 31 октомври, 1949 г.) е американски промишлен магнат, заемал поста държавен секретар на САЩ по времето на президентите Франклин Делано Рузвелт и Хари С. Труман. Роден е в Чикаго в семейството на финансиста Едуард Стетиниус-старши, партньор на Джон Пирпонт Морган. Завършва училището Помфрет през 1920 г. и университета на Вирджиния през 1924 г. Започва работа в General Motors, като през 1926 г. става помощник на вицепрезидента, а през 1931 г. сам става вицепрезидент на компанията.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Office of War Information.
Херцогство Бавария (на немски: Herzogtum Bayern) е едно от петте племенни херцогства, съществували през Средновековието в Югоизточна Германия на територията на съвремена Бавария. Първото херцогство е образувано още през 6 век.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Tk.
Бенковска гъска[1] (нарича се още Бенковска бяла гъска[2] и Бяла Бенковска гъска[3]) е единствената българска порода гъски. Селектирана е с направление производство на гъши черен дроб. Породата е създадена чрез кръстосване на местни гъски от района на село Бенковски, Пловдивско с тулузки, емденски, рейнски, бели унгарски и други породи гъски.
Още нови статии от седмицата.
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha