Въчков, Александър. Балканската война 1912-13. София, Анжела, 2005, 160 с. {{isbn|954-90587-2-7}}

Въпреки заглавието, това не е подробна история на Балканската война. Книгата е част от поредица от същия автор, обхващаща войните, в които участва България. Целта, изжлежда, е да представи войните с доста илюстрации и твърде подробни за мен описания на униформи и въоръжение.

По-полезни са данните за структурата на подразделенията на страните, участвали във войната, както и няколко карти с разположението на войските и развитието на основните сражения.

Изложението за самите военни действия е по-малко от половината обем. Затова пък е прилично компактно резюме на събитията. Авторът, не съвсем обичайно за български историк, е избегнал патетичните излияния, а в голяма степен и тенденциозния уклон в полза на едната страна. „Освобожденията“ са малко в повече за моите критерии (сърбите в Битоля или българите в Девин…), но това е бял кахър.

 

  One Response to “Балканската война 1912-13”

  1. ха – ха
    Реших да си пробвам скоростта и гле’й к’во излиза – http://www.speedtest.net/global.php
    последната графика на страницата

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha