МИК 112, май 2002 г.

Както много хора знаят, Буран е първият съветски космически кораб за многократно използване. Също така е последното творение на съветската космическа програма. За да бъде превозван из широката страна е построен (в един екземпляр) най-големият самолет в света – Ан-225.

Не толкова известно е какво се случва с проекта по-късно. Първоначално се планира да се произведат 5 кораба Буран. В действителност са произведени два и още един е частично завършен. От двата само един извършва полети. Всъщност само един – през 1988 г. След това се съхранява на космодрума в Байконур.

До 2002 г., когато в 11:35 на 12 май сградата, в която се намира, пада върху Буран и ракетата-носител Енергия. Загиват 7 души, още един е безследно изчезнал.

Монтажно-изпитателният корпус на 112-та площадка, в който се намира Буран, представлява петотворна сграда с дължина 240 m. Състои се от два отвора с ширина по 34 m и височина 30 m и три отвора с ширина 40 m и височина 60 m. Покривната конструкция е от стоманени заварени ферми. Сградата е построена през 1967 г.

От какво е паднал покривът? Както често се случва, поредица от извършени глупости:

  • При изпълнението част от минералната вата е заменена с керамзит, с което е увеличено теглото на покрива
  • Покривът е оставен да тече в продължение на години
  • В резултат на продължителни дъждове топлоизолацията поглъща вода, което увеличава допълнително теглото
  • При провеждания ремонт в части от покрива са натрупани демонтирани елементи, както и материал, с който те да бъдат заменени

В официалните доклади не става дума за това, но подозирам, че е възможна и корозия на възли от конструкцията.

Резултатът може да се види тук и тук.

  One Response to “Високи и не толкова високи технологии”

  1. Тъжна работа. Тези снимки ги търсех от много време. Мерси за инфото!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha