ное 242008
 

Сериозни усилия полагат напоследък някои хора да ме загубят като избирател. А нужда има, защото по принцип съм необичайно инертен потребител. При наличния повече от скромен избор на алтернативи, и нищо да не правят, пак нямам много за кого да гласувам.

Та, докато не бях в София миналата седмица, ДСБ направили предложение за мерки срещу икономическата криза.

Пет точки. Три от тях – за създаване на данъчни преференции. Зер, на тоя филм не сме се нагледали от времето на студентските петролни кооперации. Другите две точки – известно намаление на данъците. По мои груби сметки, към 1 милиард лева, неясно защо в съотношение на ДДС и осигуровки 4:1. Без да взимаме под внимание, че всички досегашни намаления на данъци са водели до увеличение на приходите.

Това може би трябва да се приеме за щедро. При положение, че тазгодишният излишък е далеч над 3 милиарда. Намаление на бюджетните разходи? Некой друг път.

Самата формулировка на предложението е още по-забавна. Явно петте точки са първосигнално ориентирани към определени групи избиратели:

 • най-бедните
 • едноличните търговци
 • застрашените от безработица
 • хора със значително относително потребление на лекарства (пенсионери) и учебници (многодетни бедни семейства, може би?!)
 • хора с ниска покупателна способност (всъщност това май са пак най-бедните)

„Приемник на българската консервативна десница още от епохата на Националното възраждане“ (каквото и да значи това)? Вече се чудя на коя ръка съм носил часовник през целия си живот…

 

  10 Responses to “Дясно?”

 1. Не знам защо се палиш толкова. Политиците не могат да си позволят да бъдат принципни и рядко могат да бъдат рационални.
  В идеята за намаляване на ДДС има голям смисъл – това е данъкът, който генерира най-много приходи и удря най-бедните.
  Не, разбира се, нарушаването на принципа за неутралност на данъка, чрез по-ниски ставки за „народни стоки“, като лекарства и книги.
  Аз бих въвел 800 лв. необлагаем мимимум на месец и ДДС първата година 18%, а всяка следваща с по процент по-малко, до достигане до евроминимума.
  Вярно е, че намаляването на данъци води до увиличаване на приходи, но води и до икономически растеж.
  Това не следва да се разбира като агитация в полза на ДСБ. Най-малкото защото за тази партия няма да гласувам.

 2. Е, чак да се паля. :)

  Неприятното е друго. В случая говорим за партия, която 1) е създадена и съществува с оправданието за принципност; 2) няма шанс да спечели избори, т.е. да прилага на практика обещаното; 3) няма шанс и да спечели много лумпенизирани избиратели. Всичко това би трябвало да им дава достатъчна свобода, за да изразяват мнението си без да прибягват до евтин популизъм. Щом те го правят, какво да очакваме от останалите?

 3. За съжаление в България дясна партия няма и скоро не е имало.
  Странното е че с разумна и интелигентна дясна политика може да се спечели повече от жалката електорална подкрепа, която има гореспоменатата партия, но тя не може да го осъзнае. Което говори за качествата на лидерите и за вътрешния потенциал. Който е кръгла нула.
  Да ДСБ са обречени, не защото Костов е „лош“, а защото просто са некадърни. Както се вижда и от самата статия.

  Да не говорим, че с разумна дясна политика може и да се привлекат и различни по тип хора, които наистина могат да предложат алтернатива.
  А да се състезаваш за сърцата на най-бедните и/или пенсионерите на едно игрище с ББ и БСП е смешна „стратегия“. Те това поле го владеят и няма да го изпуснат.
  Грешката от 97-ма, когато БСП си нямаше отгледана „опозиция“ няма да бъде повторена. Сега „алтернативите“ могат да се менят спокойно на всеки четири години…

 4. [...] Това беше мой коментар под статия в Не съвсем неутрално, но стана доста дълъг и затова го пуснах [...]

 5. Да, де, и аз съм се замислил за 2013, а не за 2009… :/

 6. enterfornone, дясна партия имаше, а и сега има.Проблемът е, че на тази географска територия не живеят десни избиратели. Живеят зpители на воайорcки шоута.
  Читатели на „Тpуд“, „24 чаcа“ и „Шок“. Гъбари, дето не им стига пипето
  да издигнат читави кандидати и да пуснат една бюлетина. Един милион бивши
  членове на БКП. Тия, дето сега им научаваме псевдонимите. Съкратените
  от армията офицери. Един милион турци и половин милион цигани. Добре
  облечени бизнесмени, застроители на курортите и мутрите им. Виж им само въпроса „И за КОЙ /език мой – враг мой/ да гласувам?“ Ами гласувай за бялата мека , бе капут!

 7. @Brander: Моля, не пишете повече тук.

 8. Не бързай :))!

  Без да съм симпатизант на ДСБ и без да съм икономист, трябва да кажа, че това са мерки абсолютно стандартни и общоприети в света, поради споменатата от albert venn dicey причина: водят до икономически растеж. Нашият растеж се очаква да бъде около 2% следващата година (за сравнение в момента е 5.8% и сме с един от най-високите в Европа, Германия ни диша праха, така да се каже). Нисък растеж обикновено означава бедност и безработица и ролята на държавата е да подпомогне народа си, като поеме част от това бреме. Май някои държави в Западна Европа вече предприеха подобни мерки (не съм много сигурна обаче кои, как и колко). Друг е въпросът какво можем да предприемем в условията на валутен борд – тук вече не съм наясно.

  Така, че от икономическа гледна точка и предвид останалите позиции в ефира И.Костов е номер едно в създалото се положение. :)

  Освен това можеш да видиш интервю на Г-н Овчаров, в което казва, че няма да рискува да намали данъците. Това означава, че верният отговор е на 180 градуса:))

 9. Не казвам, че не трябва да се намалят данъците. Проблемът ми е, че дясна партия предлага толкова малко намаление и с толкова популистка структура.

 10. [...] за идиот. Което е без особено значение (не за пръв път мрънкам). Същественият проблем е, че пласирането на глупава [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha