От новите статии
Полярната станция Амундсен-Скот (на английски: Amundsen–Scott South Pole Station) е американска станция за научни изследвания, издигната върху високото Антарктическо плато на континента Антарктида. Разположена е близо до най-южната точка на Земята – Южния полюс, на надморска височина от 2835 м.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, National Science Foundation.
Опит за гръцко въстание в Македония от 1878 година (на гръцки: Μακεδονική επανάσταση του 1878, Македонско въстание от 1878) е термин, с който в българската историография се бележат бунтовете на гръцкото население в Македония по време на Източната криза 1876-1878 година, чрез които гръцката държава иска да заяви претенциите си в областта. В по-далечна преспектива те са насочени срещу налагането на договора от Сан Стефано след края на Руско-турската война 1877-1878 година. До началото на Източната криза Гърция се придържа към политика за мирно разрешаване на националния си въпрос (виж: Мегали идея).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Работник и колхозничка (на руски: Рабочий и колхозница) е 24,5 метрова скулптура от неръждаема стомана, дело на Вера Мухина. Композицията е направена за Световното изложение в Париж през 1937[1], като впоследствие е преместена в Москва. Скулптурната композиция е пример за соцреализма в изкуството, а така също напомня и за стила арт деко. Работникът държи чук, а колхозничката – сърп, които заедно образуват символа на комунизма сърп и чук.[1] Мощните фигури на мъжът и жената представляват оригинална пластична композиция, изпълнена с много динамика и порив.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-0, Vladimir OKC.
Риф (на арабски: جبال الريف) е планина в северната част на Мароко. На запад се простира до нос Спартел край Танжер, а на изток – до нос Кебдана и устието на река Мулуя. Риф не е част от Атласките планини, но заедно с Бетическите планини в Андалусия, образува Гибралтарската дъга (Алборанска геоложка област). Най-високата точка на Риф е връх Тидигин (2455 м). Планината е най-дъждовната област в цяло Мароко (до 2000 мм).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Sabertooth.
Орсанмикеле (на италиански: Orsanmichele, Or San Michele) е църква във Флоренция, уникално по своята форма и значение архитектурно съоръжение. Орсанмикеле е построена в периода 1337-1350 г. Името на църквата идва от името на женски манастир от 8 век, който се е намирал на това място и се е наричал „Сан-Микеле в градината“.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Sailko.
Остров Русинга (на английски: Rusinga) е разположен в източната част на африканското езеро Виктория, в близост до входа на залива Уинам.[1] Административно спада към областта Суба на провинция Нянза в Кения. Островът е с продълговата форма с дължина от 16 km, а най-голямата му ширина е 5 km.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Ryan Harvey.
Иван Г. Мотикаров е български офицер и революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация. Иван Мотикаров е роден в Радомирското село Върба, където притежава чифлик[1], като вероятно е по произход от Неврокопско[2]. Той е запасен капитан от българската армия. Присъединява се към ВМРО след 1918 година и след убийството на Тодор Александров става приближен на Иван Михайлов.
Още нови статии от седмицата.
Тема на седмицата
Седмицата на Антарктида е част от уики-проекта „Тематична седмица“. Тя има за цел създаването на нови и допълването на вече съществуващи статии за Антарктида. Провежда се от 13 юни до 26 юни.


Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Stephen Hudson.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha