Днес се опитах да науча повече за двете паднали козирки във Варна. Задачата прилича на гадаене по вътрешности – медиите, както обикновено, са некомпетентни. Резултатът от експертизата вероятно няма да бъде публикуван, а отразяването му ще е с подобна ефективност.

По всичко личи, че в двата случая причината за разрушението е различна – и конструкцията, и метеорологичната обстановка нямат нищо общо.

Козирката на банките

pointmap

Първата козирка, паднала по време на снеговалеж на 2 януари, е стоманобетонна конзола, на пръв поглед доста дебела, но и дължината изглежда голяма. На нея имало закачени някакви рекламни пана. Възможно е те да са довели до допълнително задържане на сняг, но такъв ефект така или иначе би трябвало да е отчетен, тъй като основният покрив е по-висок. Теглото им надали е съществен фактор, сравнено с теглото на самата козирка.

През няколко метра над козирката са останали да висят някакви железа. Предполагам, че са допълнителни опори за рекламните пана и нямат връзка със случая.

По цялата дължина на контакта на козирката с основната сграда не се виждат остатъци от армировка, а и начинът, по който са паднали остатъците, не говори за много дуктилно разрушение. Без да разбирам много от стоманобетон, бих казал, че надлъжната армировка е с много по-малко от необходимото.

Така и не разбрах кой е проектант или изпълнител на сградата.

Козирката на Пикадили

pointmap

Козирката на Пикадили е стоманена и е паднала на 7 януари, при топенето на снега. За съжаление не открих снимка, на която да се вижда носещата конструкция под ламарината. Като се има предвид, че самата козирка е останала цяла, проблемът изглежда отново е в нейното закачване към основната сграда. По скромното ми мнение, детайлът на запъването е правен набързо, вероятно от някой без много опит със стомана.

В един сайт прочетох забавното мнение, че козирката се е срутила, тъй като не е била почистена от снега, който след затоплянето на времето е станал мокър и тежи повече. Първо, не, козирките не трябва да падат и без да има дежурен по чистенето на снега. И второ, не, мокрият сняг действително има по-голяма плътност, но общото тегло не се променя от затоплянето на времето.

Аз бих заложил на плъзгане на снега към външния край на конзолата или падане на сняг от по-висок покрив. Конфигурацията на покрива не може да се види добре на снимките, та не може да се каже кое от двете.

Сградата е строена през 1999 г. Изпълнител е Лъки (temporary under construction!). [ред. 12.04.2011: Но самата козирка е добавена по-късно от друг изпълнител.] За проектанта пак няма сведения.

  3 Responses to “Козирки”

 1. За козирката на банките:
  Говорих с колега, който ходил да я види. Полицията не е допускала хора близо до сградата. По наблюдения от далече: дебелина на плочата около 12см със замазка 5-8см/вероятно за наклон за оттичане/. Не е видял гранитогрес, както писаха някъде – имало е еталбонд, чието тегло е пренебрежимо. По голяма част от повърхността на срязването бетона е бил черен – вероятно пукнатините са били достатъчно големи да задържат боклуци /а и достатъчно вода, която да замръзва/.
  Като цяло впечатленията са за лошо изпълнение – крива плоча с неравномерна дебелина.
  И накрая – армировката която е видял е била не повече от 8мм, през около 30см(!), ДОЛНА!!! На мен ми се вижда абсурдно – щеше да е паднала отдавна. По-вероятно е имало някакви недобре закотвени усилители, които са изтръгнати при падането или са се скъсали по навътре в плочата и не се виждат.
  За козирката на Пикадили:
  По спомени сградата е с бордове или плосък покрив, така че не е срутване на сняг от по висок покрив.

 2. Колега Колев,
  Малко късно Ви виждам писанията, но видях, че е засегнато името на фирмата, в която работя. Да сградата е построена от фирма Лъки, но козирката е монтирана след построяването на м-н Пикадили от друга фирма, занимаваща се със стоманени конструкции по възлагане на Пикадили.

 3. Благодаря за уточнението, ще го добавя в текста.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha