Както бях споменал (без коментари за сроковете, моля :D ), от известно време имам една малка локална база данни за населените места в България, която използвам главно при актуализирането на населението в статиите в Уикипедия.

Е, вече не е локална – http://az-pitam.org/nmdb/.

Ако някой намира за какво, може да я използва, както намери за добре. Сложил съм и сурова версия на данните (няколко полета май не се показват в сегашния интерфейс).

Всъщност повечето данни вече са публично достъпни – това е преди всичко обединение на базите на ЕКАТТЕ и ГРАО (които малко се разминават) в малко по-подреден вид. Е, данните на ГРАО са извлечени от грозен текстов файл. Друго предимство е, че съдържа и стари данни на ГРАО (аз поне не съм открил подобен архив на сайта им).

В неопределеното бъдеще възнамерявам да добавя и разни други данни, като географски координати, надморска височина и т.н. Може би и някоя диаграма, ако получа вдъхновение. Но не гарантирам, че ще стане. :)

 

  3 Responses to “Населени места – база данни”

  1. С географски координати и малко XML може да стане чудна интерактивна карта. :)

  2. Здравейте,

    Ако може да проверите файловете, които сте постнали – по-точно SQL базата данни. Dump-a е направен с кодировка UTF-8, но самият файл е съхранен с друга, която чупи данните написани на кирилица.

    Ще е страхотно ако може да публикувате файловете в UTF-8.

    Поздравления за добре свършената работа.

  3. Хм, кодировката на файла си е UTF-8 (без BOM). Поне аз го отварям нормално в текстов редактор и с Firefox (с ръчна настройка на кодировката). Наистина, имало е някакви коментари към полетата на таблиците, които са били на кирилица някога и са затрити, но данните са си наред.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha