От новите статии
Ладино или шпаньолски език (самоназвание: ladino или djudeo-espanyol) е романски език, произлязал от староиспанския, говорен от сефарадските евреи, заселили се по света след изгонването им от Испания в 1492 година. Като еврейски език, ладино е повлиян значително от иврит и арамейски, както и от арабски, турски и в по-малка степен от гръцки, български и други, в зависимост от географското положение на говорещите го. Подобно на много други еврейски езици, ладино е зaплашен от изчезване.
Исманторп (на шведски: Ismantorps fornborg) е кръгова фортификационна крепост, разположена в северната и централна част на шведския остров Йоланд в рамките на община Борихолм, лен Калмар. Крепостта „Исманторп“ е едно от деветнадесетте кръгови укрепления, чиито останки лежат на остров Йоланд.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, H?kan Svensson.
Марсел Петио (на френски: Marcel Andr? Henri F?lix Petiot) е френски лекар, превърнал се в сериен убиец, осъден за множествени убийства след откриването на останките на 26 жертви в неговата къща.[1] Предполага се, че е убил около 150 души общо през целия си живот.[2] На 26 март 1914 година е обявен за психически нездрав човек. Многократно е изключван от училище. Завършва през 1915 година специална академия в Париж.
Шотландски ейл (на шотландски келтски: Hivy, на английски: Scottish Ale, Scotch Ale) е вид ейл, създаден в Единбург, Шотландия през 18 век. [1] Бирите, обозначавани като Scottish Ale и Scotch Ale са много популярни освен в родината си и в САЩ, където се произвеждат от местни пивоварни. С термините Scottish Ale и Scotch Ale се обозначават две групи ейлове, родово обединени в категорията „шотландски ейл“. Scottish ейловете са класифицирани въз основа на шилинг системата.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Samuel Blanning.
Носът Чипровци (на английски: Chiprovtsi Point) е свободен от лед морски нос от източната страна на входа в залива Нишава на северния бряг на остров Ръгед (Грапав) край западния бряг на остров Ливингстън, вдаващ се 400 м в протока Дрейк. Разположен 3.14 км на запад-северозапад от нос Херинг, 1.16 км на запад-северозапад от нос Симитли, 1.75 км на изток-югоизток от нос Шефилд, и 3.9 км югозападно от нос Старт.
Молодцовската азбука (на коми: Молодцов анбур, на руски: Молодцовский алфавит) се използва официално в коми езика в периода 1918-1930 и 1936-1938. Неин създател е Василий Молодцов. Азбуката е вариант на кирилицата, като към нея Молодцов добавя специални букви за обозначение на специфичните за коми езика фонеми. Василий Молодцов е автор и на първия коми буквар и ученически пособия по граматика за коми езика. Новата азбука се състои от 33 букви, като 9 от тях са нови и са измислени от Василий Молодцов.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Лакшми Нивас Митал (на английски: Lakshmi Niwas Mittal) е индийски предприемач, роден на 15 юни 1950 г. в Индия. Той е бизнесмен, основател и собственик на Mittal Group, съсобственик на най-голямата стоманодобивна компания в света АрселорМитал (Arcelor Mittal). През 2008 г. влиза в списъка на милиардерите (рейтинга на „Форбс“) с 45,00 милиарда щатски долара. През 2009 г. според „Форбс“ неговото състояние е намалено до 19,3 милиарда щатски долара. Митал заема през 2011 г. шесто място в света на най-богатите хора (с оценка през м. март, според Форбс – $31.1 млрд.).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.5, Ricardo Stuckert/PR.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha