Боян Юруков продължава да рови в темата за отворените данни и ме подсети за един проект, който през последните дни е хит във френскоезичните кръгове, свързани с Уикипедия.

Става дума за сайт, направен от френска ИТ компания (antidot), за да демонстрира възможностите на тяхна система за управление на съдържание и на семантичния уеб като цяло. Според тях им е отнело работа на един човек в продължение на 4 дни.

Сайтът представлява база данни за френските паметници на културата (около 44 хиляди на брой), като цялото съдържание е извлечено от вече налични в Интернет отворени данни от различни източници:

  • Данни за паметниците и железопътните гари от открития през декември френски държавен портал за отворени данни http://www.data.gouv.fr/
  • Данни за станциите на метрото от OpenStreetMap
  • Географски данни от статистическия институт INSEE
  • Географски данни и над 120 хиляди снимки от Общомедия (най-вече от инициативата Wiki Loves Monuments, която трябва да коментирам отделно)
  • Описания на самите паметници от Уикипедия, извлечени чрез DBpedia
  • Допълнителни географски данни от Yahoo! PlaceFinder

Резултатът може да се види на http://labs.antidot.net/search?afs:service=50005 и сигурно е поучителен на фона на един наскоро коментиран в блога на Стара София случай.

  One Response to “Отворени данни – пример с паметници на културата”

  1. [...] Отворени данни –… via Не съвсем неутрално by Спас Колев on 1/6/12 [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha