Wikibu е интересен проект, опитващ се да оценява надеждността на статиите в Уикипедия (на немски) на базата на няколко статистически критерия с различна тежест:

  • Среден дневен брой на посетителите за някакъв период – предполага се, че повече посетители означава по-голяма вероятност за отстраняване на дефекти
  • Брой на авторите – подобно на предишното
  • Брой на входящите връзки от други статии
  • Количество на цитираните източници (измервано, изглежда, в ref-елементи отнесени към брой думи)

Точният алгоритъм не е ясен.

* * *

Друг подобен проект е WikiTrust, който използва по-сложен подход – оценява редакторите на базата на това, колко дълго се задържат редакциите им, а след това оценява текста, според относителния принос на редактори с добра репутация. Това му дава възможност да оценява отделни участъци от статията по различен начин (като ги оцветява с различен цвят).

Може да се използва като разширение за МедияУики (инсталирано е на няколко демонстрационни сайта) или като скрипт, с който да се обработят стандартните архиви на Уикимедия. Т.е. кодът е отворен и алгоритъмът е публичен.

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha