Skip to content

Уикипедия: 21/2013

От новите статии
Цехините (на италиански: zecchino), наричани още дзекини, секини, секени или секвени, са стари златни венециански монети. Названието си получават от двореца „Ла Цеха“, в който тогава се е помещавал монетният двор.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, www.cngcoins.com.
Иранският календар или Слънчева хиджра (на персийски: ????? ???? ????? ??????? ???? ???????) е астрономически слънчев календар, използван официално в Иран и Афганистан. Летоизчислението се води от преселването (хиджра) на пророка Мохамед от Мека в Медина. Началото на годината е денят на пролетното равноденствие. През вековете календарът се уточнява няколко пъти, за да отговаря на административните, религиозните и климатическите изисквания.
Лавовият поток представлява удължено и относително тънко лавово образувание, формирано при разливане на лава от централния купол или странични пукнатини на един вулкан и разлива му по склоновете. Обикновено, като резултат от поредица разливи от един и същ вулканичен център по различно време, потоците се натрупват един върху друг.[1] Дебелината на най-често срещаните лавови потоци варира от няколко метра до 10-15 m.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, USGS.
Джузепе Меркали (Giuseppe Mercalli) е италиански вулканолог и сеизмолог, разработил 10-степенна ска?ла за отчитане силата на земетресенията и създал подробен каталог на италианските земетресения. Меркали е роден на 21 май 1850 година в град Милано, Италия. Учи във Висшия технически институт в родния си град, а по-късно, през 1872 година, е ръкоположен за римски католически свещеник.[1] Избира да се посвети на сеизмологията и вулканологията и изучава тези науки като ученик на Антонио Стопани.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Ебру е техника за рисуване върху водна повърхност с тюркско-ислямски исторически корени. При него творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията й. Има няколко версии за етимологичното тълкувание на думата ебру. Според някои теории тя произлиза от персийското eb-r? и означава „имащ форма на облак“. Според други мнения произходът е от чагатайски (средновековен средноазиатски-тюркски писмено-литературен език), където eb-re означава „тъкан/хартия с жилки/бразди“.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Thomas Richards.
Грош (на полски: grosz, на турски: kuru?, от на немски: Groschen, от на латински: grossus /d?n?rius/ „дебел денарий“) е монета, използвана в различни европейски страни по различно време, включително и в съвременността.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, cngcoins.com.
Лайшманиозите са група трансмисивни протозойни заболявания при човека и бозайниците, които се характеризират с тежки поражения на вътрешните органи (висцерална лайшманиоза) или поражения на кожата и лигавиците (кожна и кожно-лигавични форми). Причиняват се от едноклетъчните паразити от род Leishmania. Преносители на възбудителите на заболяването са пясъчни мухи от родовете флеботомус, Lutzomyia, Psychodopygus и Pintomyia.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Helsmack.
Още нови статии от седмицата.

Уикипедия: 20/2013

От новите статии
Страшният съд е фреска от италианския ренесансов художник Микеланджело над олтара на Сикстинската капела във Ватикана. Изрисувана е за четири години, между 1536 г. и 1541 г., като работата по нея е започната 20 години след тази по тавана на Сикстинската капела. Поръчана е от папа Климент VII. Фреската представя второто слизане на Христос на земята и Страшният съд, който очаква всички грешници. Христос се намира в средата и се вижда как отделя праведниците от дясната си страна, а грешниците — от лявата.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Микеланджело Буонароти.
Постояннотоков електрически двигател — електрически двигател, захранван с постоянен ток. Тази група двигатели се разделя на: Съвременният постояннотоков двигател е изобретен случайно през 1873, когато Женоб Грам свързва въртящо динамо към второ подобно устройство, движещо се като двигател. Класическият постояннотоков двигател има въртяща се котва под формата на електромагнит. Това са първите електромотори намерили практическо приложение. Тъй като четките се износват и се нуждаят от подмяна,откритите в последствие асинхронни двигатели на променлив ток са заели местата на колекторните DC мотори в много сфери.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Wapcaplet.
Иван Стефанов Пенаков (23 август 1883 — 1 февруари 1971) е български адвокат, историк и общественик, доктор на науките. Роден е на 23 август 1883 г. в Кюстенджа. Потомък е на преселници котленци, по майчина линия е родственик на Георги Раковски. Завършва втори клас в Кюстенджа, трети клас в Русе и гимназия в София. Като ученик под влияние на Павел Делирадев се запознава със социалистическите идеи. През 1907 г. завършва право в Букурещ. Като студент участва в създаването на социалистическото движение в Румъния и става член на социалистическия кръжок „Румъния мънчитоаре“ („Трудова Румъния“), сътрудничи и на едноименния вестник с псевдоними Тимотие и Стегару.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Бенито Перес Галдос (на испански: Benito P?rez Gald?s) е испански писател на романи в жанра исторически и съвременен роман, журналист, драматург и политик. Той е водеща литературна фигура през 19-ти век в Испания. Бенито Мария де лос Долорес Перес Галдос е роден на 10 май 1843 г. в Лас Палмас де Гран Канария, Канарските острови, Испания. Десето дете на полковника Себастиан Перес и Долорес Галдос. Баща му го запалва с любов към към историята със своите разкази за войната за независимост, в която е участвал. През 1852 г. влиза в колежа „Сан Агустин” в Лас Палмас, където се преподава с напреднали за времето си идеи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Копривен е река в Западна България, Област Кюстендил, общини Невестино и Кочериново , десен приток на река Струма. Дължината ? е 26 км. Отводнява крайните северни разклонения на планината Влахина и част от историко-географската област Пиянец. Река Копривен извира на 1252 м н.в., на около 500 м югоизточно от връх Ямата (1318 м) в северната част на планината Влахина. Тече в дълбока, силно опороена долина през историко-географската област Пиянец и най-северните части на планината Влахина, като образува голяма, изпъкнала на север дъга.
Икономиката на Киргизстан е от смесен тип и се развива предимно около селското стопанство, в по-малка степен около добива. Киргизстан претърпява икономически спад след разпада на СССР, от който промишленият сектор не се възстановява, а страната остава силно зависима от Русия и съседите си. В последните десет години икономиката напредва въпреки политическата нестабилност, безработицата спада и износът се увеличава.
Цамблак е средновековна българо-византийска аристократична фамилия с вероятен италиански произход. Първите поименни сведения за представители на Цамблаковия род датират от 1330-те г. Член на фамилията (не се посочва името му) е живял в Италия и останал в историческите анали като „кавалер”, т. е. благородник. Той се споменава в една сатирична средновековна поема „Пътешествието на Мазарини в ада”. Възможно този Цамблак да е същият, споменаван като „велик архонт” в едно съдебно дело между манастира „Св. Никола” и гражданите на град Рентини в Италия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

Уикипедия: 19/2013

От новите статии
„Народен глас“ e български вестник, орган на македонските българи, емигранти в Гранит Сити, САЩ. Излиза всеки ден на български в периода от 12 септември 1907 – 1950 година в Гранит Сити под редакцията на Васил Стефанов. „Народен глас“ е един от вестници, които излизат най-дълго, а в периода от 1913 до 1926 година е единственият и пръв български всекидневник, който се публикува извън България.
Георгиос Маврос (на гръцки: ???????? ??????) е гръцки юрист и политик, заемал редица правителствени постове, включително вицепремиер и министър на външните работи на Гърция в кабинета на националното единство през 1974 г. Георгиос Маврос е роден на додеканезкия остров Кастелоризо (Мегисти). Завършва право в Атинския университет, където през 1936 г. защитава докторат.
Херман Брокхаус (на немски: Hermann Brockhaus) (1806—1877 г.) е немски ориенталист, водещ специалист по санскрит и персийски език. Той е син на известния издател Фридрих Арнолд Брокхаус и зет на композитора Рихард Вагнер. Роден на 28 януари 1806 г. в Амстердам, Холандия, той е третият син на известния немски издател на енциклопедии Фридрих Арнолд Брокхаус (Friedrich Arnold Brockhaus). Майка му умира, когато е на 4 години. През това време баща му има трудности с издателската си дейност и той е изпратен при чичо си в Дортмунд, където минават ранните му детски години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Metailurus е род праисторически изкопаеми саблезъби котки от Северна Америка, Евразия и Африка живели преди 9 млн. до преди 11 хил. години в епохите на миоцен и плейстоцен. Фосилни останки от най-едрия от видовете Metailurus major са открити и в България от палеонтологични експедиции през 20 век в района на Хаджидимово. Ценен скелет от вида е изложен в експозицията на Палеонтологичния музей в Асеновград.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Izvora.
Евровизия 1976 е 21-то издание на песенния конкурс. Провежда се на 3 април в Конгресния център на град Хага, Нидерландия. Домакините избират за водеща Кори Брокен, изпълнителката, която носи първата победа на Нидерландия на този фестивал още при второто му издание през 1957 година. Побеждава британската песен „Save Your Kisses for Me“ на „Брадърхуд ъф мен“. Швеция, Малта и Турция се оттеглят, но пък на тяхно място се завръщат Гърция и Австрия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, NOS.
Стефан Симич (на сръбски: Стеван Симић или Stevan Simi?) е македонски сърбоманин, сръбски географ и историк, революционер, деец на Сръбската четническа организация в Македония и югославски политик. Роден е през 1882 година в Кратово, Османската империя. Основно училище завършва в родното си място, а гимназия в Солун и Цариград. След завършването си става учител в село Туралево. В 1902 година заминава да учи във Великата школа в Белград, където се дипломира в 1906 година при Йован Цвиич.
Дом?нико Андр?а Трез?ни (на италиански: Domenico Trezzini, на руски: Андр?й Як?мович Трез?н) е швейцарски архитект и строителен инженер – първи проектант и архитект на Санкт Петербург, оформил европейския му облик и издигнал някои от най-емблематичните негови сгради. Роден е около 1670 г. в Астано, в близост до Лугано, Швейцария в небогато аристократично семейство. От този кантон произхождат цяла плеяда европейски майстори строители, 140 от които работя предимно в Русия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

Уикипедия: 18/2013

От новите статии
Калница е река в Южна България, област Сливен, община Нова Загора, област Ямбол, общини Тунджа и Елхово и област Хасково, община Тополовград, ляв приток на Синаповска река от басейна на Тунджа. Дължината ? е 72 km, която ? отрежда 46-то място сред реките на България. Река Калница извира под името Текиря на 203 м н.в. от Светиилийските възвишения, на 1,3 км югоизточно от село Питово, Община Нова Загора.
Агнес фон Райнфелден (на немски: Agnes von Rheinfelden, * ок. 1065, † 19 декември 1111) е принцеса, по-късно херцогиня на Церинген. Тя подарява манастир Св. Петър на Шварцвалд, гробницата на Церингите. Нейната сестра е кралицата на Унгария, Аделхайд Швабска, от 1078 г. съпруга на крал Ласло I. Агнес е дъщеря на швабския херцог Рудолф фон Райнфелден (* 1025, † 1080), геген-крал на Хайнрих IV и втората му съпруга Аделхайд Торинска (* 1052, † 1079), дъщеря на граф Ото I от Савоя и на Аделхайд от Суза и полусестра на Берта Савойска, от 1066 г. съпругата на император Хайнрих IV.
„Наследникът от Калкута“ (на руски: Наследник из Калькутты) е приключенски роман на съветския писател Роберт Щилмарк. Романът е издаден през 1958 г. от съветското издателство „Детгиз“, като част от поредицата „Библиотека приключений и научной фантастики“. Има четири издания на български език. На 5 април 1945 г. Роберт Щилмарк е арестуван и за “клеветнически изказвания за съветската действителност” е осъден на 10 години лишаване от свобода. След пет години, прекарани в съветските затвори, Щилмарк е изпратен в Сибир.
Силът (sill), наричан още пластова интрузия, е обширно, плоско, пластовидно тяло с вулканичен произход и дебелина много по-малка от площта му. Силът се формира когато при издигането си нагоре магмата достигне скали, които нито може да пробие, нито да повдигне. В този случай тя се разлива и напластява успоредно на шистозността или на слоистостта на вместващите скали.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Mikenorton.
Христо Смирненски е язовир на река Паничарка, приток на река Янтра, в землището на град Габрово. Язовир „Христо Смирненски“ е предназначен за питейно и промишлено водоснабдяване на Габрово и 23 селища в района. Хидровъзелът включва язовирна стена с открит траншеен преливник и вертикална водовземна кула, подязовирна ВЕЦ с мощност 760 kW, транспортна деривация за водно количество 4.67 куб. м/сек.
Рикардо Самора Мартинес (на испански език – Ricardo Zamora Mart?nez) е легендарен испански футболен вратар от началото на ХХ век, национал, дългогодишен треньор по футбол. Състезавал се е за Еспаньол, Барселона и Реал Мадрид, а като мениджър е спечелил две титли на Испания с отбора на Атлетико Мадрид. Познат по цял свят с прякора „El Divino“ (Божественият), негова запазена марка е било да се появява на терена с кърпа, шапка и бяло поло, което по-късно е копирано от няколко неговите съвременници. Става пословичен със смелостта си, като през 1929 г., докато играе за националният тим на Испания срещу Англия, получава тежка травма – счупване на гръдната кост, но продължава да играе до края на мача, въпреки силните болки, а Испания печели срещата с 4:3.
Хънтър Стоктън Томпсън (на английски: Hunter Stockton Thompson) е американски журналист и писател, който се нарежда сред легендите на американската журналистика. Считан е за първия и най-яркия представител на гонзо журналистиката. Автор е на множество статии в разни вестници и списнания, както и на 19 книги. Става известен с автобиографичния роман „Страх и ненавист в Лас Вегас“ (илюстриран от Ралф Стедман), чиито първи глави са публикувани в списание „Ролинг Стоун“ през 1971 година, след което започва сътрудничество между музикалното списание и писателя, продължило повече от 30 години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, MDCarchives.
Още нови статии от седмицата.

Уикипедия: 17/2013

От новите статии
Прокуратурата на Федералния окръг и териториите (на португалски: Minist?rio P?blico do Distrito Federal e Territ?rios) е един от съставните дялове на Прокуратурата на Съюза, която включва още Федералната прокуратура, Военнната прокуратура и Трудовата прокуратура.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Luis Dantas.
Личи (Kobus leche) е вид африканска антилопа от семейство Кухороги. Разпространена е в откъснати популации край водни басейни в саванните райони на Африка на юг от екваториалната зона на континента. Видът е разпространен в Субсахарска Африка в район южно от Екватора, основно в Замбия. Отделни популации обаче се срещат и в съседните страни – ДР Конго, Ангола, Намибия и Ботсвана. Разпределението на антилопите личи е прекъснато с големи популации ограничени в обширни влажни зони в ареала на разпространение.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, Tony Hisgett.
Страшилка (Extatosoma tiaratum) е едър вид от разред Пръчици (Phasmatodea), който е ендемичен за Австралия.[1][2] E. tiaratum обитава Куинсланд и Нов Южен Уелс и има откъсната популация на остров Нова Гвинея.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, Stephan M. H?hne.
Мусковитът (muscovite) е широко разпространен минерал и най-често срещаната калиева слюда. Както всички слюди, така и тя, принадлежи към клас силикати. Носи името на древното Велико московско княжество, често наричано Московия, откъдето за Европа са се разпращали дебели прозрачни мусковитови листове, използвани вместо стъкла. За първи път минералът е наречен така през 1794 година в минералогичната систематика на Йохан Готфрид Шмайзер.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Rob Lavinsky.
Мараш е река в Южна България, област Сливен, община Котел и област Ямбол, община Стралджа, десен приток на Мочурица от басейна на Тунджа. Дължината ? е 42 km. Река Мараш извира на 700 м н.в. от южното подножие на връх Калинка (938 м) в Стидовска планина на Стара планина. Тече в източна посока в широка асиметрична долина (със стръмни десни склонове) по северното подножие на планината Гребенец (част от Стара планина).
Съба Вазова е майката на Иван Вазов, наричан „патриарха на българската литература“. Тя е българска поетеса, писателка и председател на женското дружество „Постоянство“. Съба Вазова е родена в Сопот през 1834г. в семейството на хаджи Никола поп Аврамов. На 14 години брат ? Георги я учи да чете по буквара. „Скоро захванах да препрочитам всяка книга българска“ – отбелязва Съба Вазова в спомените си.
Пенисна кост (на латински: baculumпръчка[1]; както и os priapi, os penis) е вкостена в различна степен съединителна тъкан в половия член сред болшинството от представителите на пет разреда бозайници, включително и примати. Филогенетично обаче тази кост при човека се редуцира в предходни еволюционни етапи. Аналогична Клиторна кост (на латински: baubellum или os clitoridis) се открива в тъканта на пещеристото тяло при някои видове женски бозайници.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Mordicai.
Още нови статии от седмицата.

Уикипедия: 16/2013

От новите статии
Гофиновото какаду (Cacatua goffiniana) или още Гофинова корела е вид какаду, което е ендемично за горите на всички острови от архипелага Танимбар в Индонезия.[3][4][5] Формално за пръв път видът е бил описан през 2004 година,[2] след като е установено, че предишните формални описания са се отнасяли за екземпляри от друг вид какаду: какаду на Дюкорп или още наречено соломоново какаду (Cacatua ducorpsii).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, Sam.
Цоцев камен е вулканична скала, която в праисторически времена се използва като мегалитна обсерватория. Намира се на 481 метра надморска височина, в района на село Шопско Рудари, в източната част на Република Македония, Община Кратово. Наименувана е на местността, в която е открита. Смята се, че обсерваторията е на около 4000 години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, markoskavesna.
Димитър Раев е кмет на Търново от 1925 до 1928 година и областен управител на Скопие в периода на българското управление между 1941 и 1944-а година. Димитър Раев е роден на 26 май 1894 г. в Стражица в семейството на уважавания от всички Райо (Раю) Недялков Раев. През 1912 г. завършва прочутата Търновска мъжка гимназия „Свети Кирил“. След обявeнaта през 1915 г. от правителството на д-р Васил Радославов обща мобилизация на българските въоръжени сили, Димитър Раев постъпва в школата за запасни подофицери в Княжево.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Азиатската късоноктеста видра (Aonyx cinerea) е хищен бозайник от семейство Порови и е най-малкият вид видра в света,[2] с тегло по-малко от 5 kg. Отличителна характеристика на вида са крайниците с особено къси нокти в края на разделените с ципи пръсти. Тази особеност дава на вида особена ловкост на крайниците с възможност да се храни с мекотели, раци и други водни животни.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Ivanhoe.
Християнсоциалният съюз, съкратено ХСС (наименование на немски: Christlich-Soziale Union in Bayern e.V., CDU), срещано също и като Християнсоциалистически съюз, е християндемократическа, дясно-центристка политическа партия в Германия. Основан е на 13 октомври 1945 г. Действа само в Бавария, където дълго време е управляваща партия.
Патерностер е пътнически асансьор, състоящ се от верига отворени кабини (обикновено проектирани за двама), които се движат нагоре и надолу без прекъсване. Пътниците могат да се качат или да слязат на който и да е етаж, без да има нужда от натискане на бутони. Много такива асансьори са закрити от съображения за сигурност, но в наши дни има няколко действащи, най-големият от които се намира в Шефилдския университет, Великобритания.
Адела от Хамаланд (на немски: Adela von Hamaland, на нидерландски: Adela van Hamaland, Adela van Renkum * ок. 955, † 1021/1028 в Кьолн) от фамилия Билунги е графиня на Дренте в Нидерландия. Тя е малката дъщеря на граф Вихман IV от Хамаланд († 973) от фамилия Билунги и на Луитгард († 962) от Дом Фландрия, дъщеря на граф Арнулф I († 964) и Адел дьо Вермандоа († 960), сестрата на Балдуин III.
Още нови статии от седмицата.