Skip to content

Уикипедия: 03/2013

От новите статии
Лесновска река е река в България, Софийска област — община Елин Пелин и Област София, десен приток на река Искър. Дължината ѝ е 65,2 км, която ѝ отрежда 65-то място сред реките на България. Лесновска река извира под името Лопушна от северното подножие на връх Голяма Икуна (1 221 м), най-високата точка на Ихтиманска Средна гора на около 1 200 м н.в. До село Голема Раковица тече в северозападна посока в дълбока и залесена долина.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Anton Lefterov.
Ренато Поджоли (на италиански: Renato Poggioli, р. 6 април 1907 г., п. 3 май 1963 г.) e италиански литературен теоретик и историк, специалист по руска литература. Дипломира се в университета на Флоренция при проф. Никола Отокар с работа върху Александър Блок (1929). През 1931-32 г. специализира в Карловия университет в Прага. Работи като лектор по италиански език и литература във Вилнюс (1935-36) и Варшава (1936-38).
На 23 октомври 1893 г. в Солун в квартирата на Иван Хаджиниколов е поставено началото на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Нейни основатели са шестима българи: Дамян Груев от с. Смилево, който тогава е коректор в печатницата на Коне Самарджиев; д–р Христо Татарчев от Ресен, който е лекар в Българската мъжка гимназия в Солун; Петър Попарсов от с. Богомила, който е учител в Българската мъжка гимназия в града, Христо Батанджиев от с. Гюмендже, който е секретар на Българската митрополия в Солун, Андон Димитров от с. Айватово, който е учител в Българската мъжка гимназия в Солун и Иван Хаджиниколов от Кукуш, който е книжар в същия град.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Ин Аменас (на арабски: إن أمناس‎ – Ин Амена̀с; на френски: In Aménas, In Amenas) е град и община в Източен Алжир, област Илизи, околия Ин Аменас. Намира се в Алжирска Сахара близо до границата с Либия, на 240 километра североизточно от областния център Илизи и на ок. 1500 км югоизточно от столицата Алжир. Населението на общината е 7 385 души (преброяване, 14.04.2008)[1].
„Птиците на Америка” (на английски: The Birds of America) е книга-албум в четири тома, с илюстрации на птици от Северна Америка, изобразени в естествена големина, изпълнени от американския художник натуралист Джон Джеймс Одюбон. Издава се в Единбург и Лондон в периода 1827 – 1838 година. Първото издание (в тираж около 180-200 екземпляра) е признато за шедьовър на книгоиздаването и е библиографска рядкост. „Птиците на Америка” е най-скъпата печатна книга в света, която е продавана досега на публичен аукцион.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, John James Audubon.
Титан (на английски: Titan) е името на американско семейство ракети-носители, конструирани от Мартин в края на 50-те години на 20 век. Използвани са като междуконтинентални балистични ракети от USAF до 1987 г. и като носители от НАСА до 2005 г. Произвеждани са в четири основни модификации. В средата на 50 – те години на 20 – ти век ракетната техника се развива достатъчно, за да позволява полети на големи и много големи разстояния.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Reubenbarton.
Интрепид (CV-11) (на английски: USS Intrepid (CV/CVA/CVS-11)) известен също като „The Fighting „I““ е един от 24-те „Есекс“ клас самолетоносачи, построени по време на Втората световна война за Военноморските сили на САЩ.Той участва в няколко кампании в Тихият океан, най-вече в битката при залива Лейте. Изведен от експлоатация малко след края на войната, той е модернизиран и реконструктуриран в началото на 1950 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, United States Navy.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *