Skip to content

Уикипедия: 04/2013

От новите статии
Центавър (на английски: Centaur, на български: Кентавър) – ускорителен блок, който се използва в конфигурацията на различни ракети-носители на САЩ. Използван е в повечето междупланетни програми на НАСА. В производство е до днес и се използва като връхна степен в различни модификации на ракетите Титан, Атлас и Делта. Ускорителния блок е кръстен на кентаврите в древногръцката митология. Името му е плод на въображението на неговите конструктори Карл Босарт и д-р Крафт Ерике от конструкторския отдел на фирмата Конвеър.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, NASA.
Пантикапей (на гръцки: Παντικάπαιον, Pantikápaion) е древен град на полуостров Крим. Той се намирал на мястото на днешния град Керч в Украйна. Градът е наричан също Боспорус (Bosporus, на гръцки Bosporos) по наименованието на Кимерийския Боспор за Керченския проток). Градът е основан като колония от древните гърци от Милет през края на 7– началото на 6 век пр.н.е. и става столица на Боспорското царство.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Clipper.
Корнелиу Зеля Кодряну (на румънски: Corneliu Zelea Codreanu) е румънски активист, крайнодесен политик, лидер на Желязната гвардия (Легиона на Архангел Михаил). Корнелиу Кодряну е роден в Хуши, в семейството на Йон Кодряну. По-късно баща му Йон, който е учител, става политическа фигура в движението на Корнелиу. Корнелиу следва право и започва политическа кариера. Създава крайнодясната, фашистка, антикомунистическа партия Желязната гвардия (Легиона на Архангел Михаил) през ноември 1927 година.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Голяма река или Биюкдере е река в Северна България, Област Търговище — общини Омуртаг Антоново и Попово и Област Велико Търново — община Стражица, десен приток на Стара река, от басейна на Янтра. Дължината ѝ е 75 км, която ѝ отрежда 41-во място сред реките на България. Голяма река извира на 654 м н.в. от Лиса планина, на 300 м западно от село Горско село, община Омуртаг.
Франческо Гаспарини (на италиански – Francesco Gasparini) е италиански бароков композитор и педагог. Изгражда репутацията си върху композиции на оперна и вокална църковна музика. Кантатите му са композирани виртуозно, но остава в историята главно с оперите си, които стават модел за подражание на следващото поколение композитори и оказват особено влияние върху творчеството на Хендел. Има няколко теоретични труда, най-важен от които е ръководството „L’armonico pratico“, създадено през 1708 година.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Pier Leone Ghezzi.
Аделаида или Аделица (на немски: Adelheid von Löwen, също Adeliza, Adela или Aleidis, * 1103 в Льовен, † 23 април 1151 в Афлигем, Белгия) e съпруга на английския крал Хенри I от 24 януари 1121 – 1 декември 1135 г. Тя е дъщеря на Готфрид VI Брадати (граф на Льовен, херцог на Долна Лотарингия) от фамилията Регинариди и първата му съпруга Ида от Намюр († 1117/1125). След смъртта на майка ѝ баща ѝ се жени през 1125 г. за Клеменция Бургундска († 1133).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Хималайски тар (Hemitragus jemlahicus) е едър чифтокопитен високопланински бозайник от подсемейство Кози. Заедно с Нилгирийския и Арабския тар той е един от трите съвременни вида тар, и единствен съвременен представител на род Hemitragus към който доскоро са причислявани и останалите два вида. Видът е разпространен в Хималаите от южната част на индийския щат Джаму и Кашмир на югоизток до Сиким.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Bodlina.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *