Skip to content

Уикипедия: 05/2013

От новите статии
Пиротското споразумение от 9 (21 по нов стил) декември 1885 година урежда условията за примирието в Сръбско-българската война. Под натиска на силите-гаранти на Берлинския договор и, преди всичко, на Австро-Унгария, България и Сърбия се отказват от плановете си за продължаване на бойните действия и изтеглят войските си зад довоенните си граници. Споразумението е сключено почти месец след прекратяването на бойните действия.
Студена е река в Северна България, Дунавската равнина, Област Велико Търново — общини Павликени и Свищов и Област Русе — община Ценово, ляв приток на река Янтра. Дължината ѝ е 45 км. Река Студена води началото си от чешма, разположена на 700 м югозападно от село Сломер, община Павликени. Тече в североизточна посока през Дунавската равнина в широка долина с полегати склонове.
Битолската гръцка гимназия (на гръцки: Ελληνικό Γυμνάσιο Μοναστηρίου) е основното гръцко учебно заведение в Западна Македония през втората половина на 19 и началото на 20 век. Гимназията е основана преди 1871 година в Битоля (на гръцки Монастири) и съществува до попадането на града в Сърбия след Междусъюзническата война в 1913 година. В гимназията учат както власи гъркомани от Битоля, Гопеш, Търново, Нижеполе, Крушево, Бел камен, така и много българи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Проф. Бранко Ристич (на сръбски: Бранко Ристић) е сръбски учен, писател и българист. Професор е в Прищинския университет, който е преместен в Косовска Митровица и едновременно преподава в педагогическия факултет на Призренски университет, който е преместен в град Лепосавич (Северно Косово).[1] Пише поезия и проза, занимава се с научна работа, превежда от български, руски и македонски език.[2] Превел е голям брой български автори на сръбски – Никола Вапцаров, Гриша Трифонов, Мая Дългъчева, Иван Матанов, Слави Георгиев.
Саломон III (на немски: Salomo III. von Konstanz, * 860, † 5 януари 919 или 920) е епископ на Констанц от 890 до 919/920 г., граф на Рамшваг и игумен на княжеското Абатство Санкт Гален по времето на Каролингите. Саломон III е син на братовчедка на епископ Саломон II от Констанц († 889), племеник на сестра на епископ Саломон I от Констанц († 871) и по-малък брат на епископ Валдо от Фрайзинг (883-906). Той e роднина със старата херцогска фамилия Ахалолфинги.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Чу́йска степ (на руски: Чуйская степь) е котловина, разположена в югоизточната част на Алтай по горното течение на река Чуя, приток на Катун, левия съставен приток на сибирската река Об. Територията на степта лежи в Кош Агачки район, административен район на Република Алтай. Котловината е с дължина от 70 километра и ширина варираща от 10 до 40 km.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Alexandr frolov.
Йоан Рогерий Даласин (на гръцки: Ιωάννης Ρογέριος Δαλασσηνός) е византийски аристократ от итало-нормански произход – кесар, зет на император Йоан II Комнин. През 1143 г. прави неуспешен опит да завземе властта със сила[1][2]. Йоан Рогерий Даласин е син на инорманския наемник Рожер, син на Дагоберт, който по време на Византийско-норманските войни постъпва на служба при император Алексий I Комнин.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *