Skip to content

Уикипедия: 06/2013

От новите статии
Чаирлък (или Текедере) е река в Североизточна България, Област Разград — общини Разград, Завет и Исперих, ляв приток на река Царацар от басейна на Дунав. Дължината ѝ е 35 км. Река Чаирлък води началото си от Самуиловските височини, в южната част на с. Ясеновец, Област Разград, на 338 м н.в. Тече в северна посока, като до бившето село Воден долината ѝ е широка, а след това става каньоновидна, дълбоко всечена в аптските варивици и льосовата покривка на Лудогорието.
Тимошката армия е оперативна групировка, сформирана от сръбското върховно командване в навечерието на Сръбско-българската война от 1885 година с цел да окупира Северозападна България (Видин, Белоградчик, Берковица) и да предотврати българско настъпление в Източна Сърбия, докато главните сръбски сили се спуснат от долината на Нишава в Софийското поле и завземат българската столица.
Вукоман Арачич е сръбски военачалник през Междусъюзническата и Първата световна война. Арачич започва кариерата си със завършването на военна академия в Белград през 1874 година. Първото му назначение е командир на инженерна рота. През Втората сръбско-турска война (1877-1878) като капитан I класа ръководи щаба на Ягодинската бригада при завладяването на Ниш. През Сръбско-българската война от 1885 е майор, изпълнява длъжността началник-щаб на Дринската дивизия.
Негритюд е литературно и политическо течение, създадено в периода между двете световни войни, обединяващо чернокожи франкофонски поети и писатели като Еме Сезер, Леополд Седар Сенгор, Леон Гонтран Дамас, Ги Тиролиен, Бираго Диоп и Рьоне Депетср. Авторите, свързани с Негритюда, се солидаризират с обща идентичност на чернокожите, чрез която се противопоставят на френския колониален расизъм. За тях, общото наследство на чернокожите наследници на африканската диаспора е най-ефективното средство за борба с френската политическа и културна хегемония и доминация.
Кица Стоянова е българска актриса. Родена е през 1879 г. в Цариград. Завършва четвърти клас във Варненската девическа гимназия. През 1893 г. дебютира на сцената на Варненския градски театър „Напредък”, под ръководството на Ст. Кожухаров, а от 1894 г. е редовна актриса. Между 1900-1902 г. играе на сцената на Търновския градски театър. През 1904 г. заминава за Загреб, където учи при Мария Марказа. Завръща се в България през 1905 г. и постъпва в трупата „Сълза и смях“. Дебютира с ролята на Тодорка в постановката „Иванко“ на Васил Друмев.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Акад. Михаил Георгиев Виденов e български езиковед, доайен на българската социолингвистика. Михаил Виденов е роден на 10 април 1940 в София, Софийска област. Завършва гимназия в град Годеч, Софийска област (1958). Висше образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология (1964). Преподавател е в Софийския университет от 1966 г.
S-IVB (на английски: S-IVB) — ускорителен блок, използван в конфигурацията на ракетите – носители Сатурн IB и Сатурн V. Произведен от Дъглас Еъркрафт и използван от НАСА в заключителните етапи на програмата Аполо, в програмата Скайлаб и експерименталния полет Аполо-Союз. Еволюция на ускорителната степен S-IV на ракетата – носител Сатурн I.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, NASA.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *