Skip to content

Уикипедия: 08/2013

От новите статии
Тома Петков Кленков е български общественик и революционер, активен участник в съпротивата на българското население във Вардарска Македония срещу сръбската власт (1918 – 1941), деец на Българските акционни комитети в Македония. Роден е на 18 октомври 1898 година в Струга, тогава в Османската империя, в богата стружка фамилия. Баща му е деецът на Българското възраждане в Македония Петко Кленков, който се бори срещу охридския гръцки владика Мелетий.
Summi Pontificis electio е апостолическо писмо motu proprio на папа Йоан XXIII, от 5 септември 1962 г., с което се въвеждат някои нови правила за Конклава на кардиналите, призовани да изберат нов папа. След смъртта на Пий XII , избухва скандал, свързан с личния лекар на папата Галеаци-Лизи. Използвайки положението си, Галеаци-Лизи, тайно прави серия от снимки на умиращия папа.
Сколецитът (Scolecite) е вулканичен минерал от натролитовата група в клас силикати и представлява хидратиран калциево-алуминиев силикат. Тъй като принадлежи към зеолитите, притежава и тяхната характерна пръстеновидна структура. Минералът е в състояние селективно да отделя и отново да приема молекулите и йоните на различни вещества, в зависимост от тяхната големина, и поради това може да действа като молекулярно сито.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Rob Lavinsky.
Титан ІV (на английски: Titan IV) е последната ракета-носител от семейството Титан, конструирана и произведена от Локхийд-Мартин в края на 80 – те години на 20 – ти век. Ракетата е най-тежкия носител използван от USAF. Изведена е от експлоатация през 2005 год. поради високите оперативни разходи. Титан IV е еволюция на семейството Титан III и представлява подобрена версия на последния негов член – ракетата – носител Титан 34D. Разработките започват през 1980 год.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, United States Air Force.
„Свети Никола“ е българска църква в село Тополница, община Дупница, изписана от представители на известния галички зографски род Минови. Датата на издигането на храма (1856 г.) е вградена в източният дял на северната стена. Това е единственото свидетелство за строежа на храма (летописната книга е загубена). Строител на храма най-вероятно е майстор Миленко от село Блатешница, Радомирско.
Бодливи плъхове (Echimyidae или Бодливи мишки) е семейство неотропични гризачи.[1] Представлява таксон с представители, които успяват да заемат изключително разнообразни екологични ниши включващи от наземен начин на живот до дървесен.[2] Повечето от видовете са обитатели на Южна Америка и само три от тях се срещат в Централна Америка.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, ZeWrestler.
Любен Василев Минчев е български оперен певец, тенор. Баща е на големия български композитор Георги Минчев. През 1928 година завършва пеене в Държавната музикална консерватория в класа на Димитър Попиванов. Още преди дипломирането си, през 1927 г., дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Чекалински от операта „Дама пика“ от Чайковски. Между 1929 и 1931 г. Минчев прави специализация в Милано при вокалния педагог Алфредо Чеки. През 1937 г. специализира още веднъж в чужбина — в Берлин при Корнелис Бронсгеест, където се подготвя за ролите на Лоенгрин от едноименната опера и на Радамес от „Аида“.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *