Skip to content

Уикипедия: 09/2013

От новите статии
Водоснабдяването на населените места, промишлени и селскостопански обекти се осъществява от изградена водоснабдителна система. Тя представлява съвкупност от инженерни съоръжения, които добиват, пречистват, транспортират и доставят до консуматора необходимите водни количества. Източниците за черпене на вода са извори, подземни води, реки, язовири, езера и морска вода след обезсоляване.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Dwight Burdette.
Йохан Вилхелм I Мария (на немски: Johann Wilhelm I. Maria, * 11 март 1530 в Торгау, † 2 март 1573 във Ваймар) е херцог на Саксония ( 1566–1572), ландграф на Тюрингия (1566–1572) и първият херцог на Саксония-Ваймар (1572-1573). Той произлиза от род Ернестингските Ветини и е вторият син на Йохан I Фридрих „Великодушния“ († 3 март 1554), херцог и до 1547 г. курфюрст на Саксония, и на Сибила от Юлих-Клеве-Берг (1512–1554), дъщеря на Йохан III, херцога на Юлих-Клеве-Берг от род Дом Ламарк. Той следва, както по-голямия му брат Йохан Фридрих II „Средния“ в университета във Витенберг.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Сава Попхристов Кършовски (изписване до 1945 година Савва попъ Христовъ Кършовски) е български национал-революционер, поборник за национално освобождение, а след Освобождението на България от Османско господство, юрист и касиер. Бъдещият поборник за национално освобождение произхожда от буден възрожденски род с борчески дух. Преданията твърдят, че Кършовският род води началото си от легендарния болярин Кършо, който след превземането на Велико Търново от османците се заселва в една местност край връх Острец, близо до град Елена и днес именувана Кършовска махала.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Мегантереоните[1] (Megantereon) са измрял род саблезъби котки, вероятно предшественици на Саблезъбите тигри (Smilodon). Техни фосили са намерени в Северна Америка, Евразия и Африка. Най-древните потвърдени находки на Мегантереон са от Северна Америка и са на възраст около 4,5 млн. години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, Frank Wouters.
Рюноске Акутагава е японски писател, класик на модерната японска литература. Баща на композитора Ясуши Акутагава (1925—1989) и на драматурга Хироши Акутагава. Известен със своите разкази и новели. През 1935 г. в Япония е учредена литературната награда „Рюноске Акутагава“. Рюноске Акутагава е роден в семейството на дребен прекупвач на мляко на име Тошидзо Ниихара в часа на Дракона в деня на Дракона в годината на Дракона, и затова веднага получава името Рюноске (първият йероглиф, 龍, означава „дракон“).
Egregiae Virtutis (в превод от латински: За безпримерно достойнство) е апостолическо послание на папа Йоан Павел II, от 30 декември 1980 г., с което солунските братя Св.Св.Кирил и Методий се обявяват за съпокровители на Европа. В посланието си папа Йоан Павел ІІ, като отбелязва заслугите на двамата братя – светители, посочва следното : „… Преди сто години папа Лъв XIII в своята енциклика Grande Munus напомни на цялата Църва за особените заслуги на светите Кирил и Методий за евангелизацията на славяните. Доколкото тази година (1980) Църквата отбелязва 1500-годишнината от рождението на Свети Бенедикт Нурсийски, провъзгласен през 1964 г. от моя предшественик Павел VI, за покровител на Европа, струва ми се, че това покровителство, простиращо се над цяла Европа, ще се прояви още по силно, ако към великите дела на светия патриарх на Запада ние присъединим изключителните заслуги на двамата свети братя, Кирил и Методий.
Ернст Торглер (на немски: Ernst Torgler) е деец на Германската комунистическа партия (ГКП). Сътрудник на нацистите по време на Втората световна война. Ернст Тоглер е роден на 25 април 1893 г. в Берлин, Германия. Член на ГСДП от 1910 г. Мобилизиран участва в Първата световна война. Член на ГКП от 1920 г. Депутат в Градското събрание на Берлин (1921-1930). Депутат в Райхстага от 1924 г. Заместник-председател на групата депутати от ГКП в Райхстага (1927-1933).
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *