Skip to content

Уикипедия: 13/2013

От новите статии
Неогенът е геоложки период започнал преди 23,03 ± по 0,05 млн. години и завършил преди 2,588 милиона години. Той е вторият период на неозойската ера, следващ палеоген и последван от кватернер. Неогена се поделя на две епохи, по-ранна миоцен и по-късна плиоцен. Неогена обхваща около 20 милиона години. През този период, бозайници и птици продължават да се развива в приблизително съвременните си форми, докато другите групи остават относително непроменени.
Красная Поляна е селище от градски тип в Краснодарски край, Южна Русия. Селището е административен център на Краснополянски селищен окръг (на руски: Краснополянский поселковый округ), който е част от Адлерски район на муниципалното образувание Град-курорт Сочи. Население – 4641 души[1].
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Руслан Кривобок.
Хетерохромия (от на гръцки: ἕτερος — различен, χρῶμα — цвят) е състояние, при което ирисът на едното око е с различен цвят от този на другото или част от ириса на едното око е различно оцветен от останалата му част.[1][2][3] Дължи се на сравнителния излишък или недостиг на пигмента меланин съдържащ се в тъканта на ириса.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Keith Kissel.
Сър Хенри Райдър Хагард (на английски: sir Henry Rider Haggard) е британски писател на приключенски романи, чието действие се развива в екзотични места, предимно в Африка. Участва в селскостопанската реформа в Британската империя. Неговите истории от края на разцвета на викторианската литература продължават да бъдат популярни и въздействащи. Хенри Райдър Хагард е роден на 22 юни 1856 г. в Браденхам, Норфолк, Англия, и осмо от десетте деца на сър Уилям Мейбом Райдър Хагард, адвокат, и Ела Доветън, писател и поет.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Bain News Service.
Гуидо Палавичини (Guido Pallavicini, † 1237) е кръстоносец от Четвърти кръстоносен поход и от 1204 до 1237 г. като първият маркграф на Бодоница един от първите латински феодали на Гърция. Той произлиза от благордната фамилия Палавичини от района на Парма, която произлиза от род Отбертини. Той е през Четвъртия кръстоносен поход (1202–1204) в свитата на ломбардския маркграф Бонифаций Монфератски. За пръв път е споменат през есента 1204 г., когато Бонифаций Монфератски, който става крал на Солун, го назначава за господар на Бодоница (днешна Mendenitsa във Фтиотида в Средна Гърция) и пазител на Термопилите.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Massimop.
Монорелс е вид влак, движещ се по железопътна транспортна система, базирана на единична греда или релса. Влакове от такъв вид са често срещано средство за транспорт в градски агломерации като Москва, Пекин, Токио и др. Монорелсовият влак има сходство с Вуперталската окачена железница, за пръв път пусната в експлоатация на 1 март 1901 г. Това, по което монорелсът се различава от други превозни средства, е по-тясната от самия него греда.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Shiodome.
Стара река е река в Южна България — Област Пловдив, община Карлово, ляв приток на Стряма. Дължината ѝ е 20 km. Стара река води началото си под името Голямата река от 1 942 м н.в., от северното подножие на рида Равнец в Калоферска планина на Стара планина. В началото тече на север, след това на запад и югозапад, а след устието на десния си проток Малката река на юг, в дълбока долина с голям наклон.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *