Skip to content

Уикипедия: 15/2013

От новите статии
Кумруджа е река в Южна България — Област Стара Загора, общини Стара Загора и Раднево, ляв приток на река Сазлийка, от басейна на Марица. Дължината ѝ заедно с дясната съставяща я Коленска река е 47 km, а само на река Кумруджа — около 7 km. Река Кумруджа се образува от сливането на реките Оряховска (лява съставяща) и Коленска (дясна съставяща) на 42°21′08″ с. ш. 25°53′29″ и. д.
Глухотата при белите котки е генетично унаследяема болест при котките с бял цвят на козината проявяващо се с глухота, резултат от дегенерация на вътрешното ухо.[1]. Това състояние е съпроводено често с наличието на сини очи. Глухотата може да бъде на двете уши или едностранна. Установено е, че напълно бели котки с хетерохромия проявяват глухота с ухото намиращо се от тази страна на главата, където е синьото око.[1]. При проведено през 1997 г. изследване при бели котки с нарушение в слуха е установено, че при 72% от тях глухотата е пълна. Установено е, че кортиевият орган дегенерира напълно още в първите седмици след раждането.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Odorousrex.
Просто изречение наричаме изречение, което изразява само една мисъл, съдържа само едно съждение. В простото изречение има само един предикативен център, преписващ признак на предмет. В зависимост от това дали изречението е изградено само от една главна част на изречението или едновременно и от двете главни части на изречението (подлогът и сказуемото), изреченията са едносъставни и двусъставни: В зависимост от това дали изреченията са изградени само от главни части или има и второстепенни, различаваме два вида прости изречения: .
Мари Жозеф Пол Ив Рош Жилбер дю Мотие, маркиз дьо Ла Файет (на френски: Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marquis de La Fayette, 6 септември 1757 – 20 май 1834) е френски военен и политически деец, пряк участник в три революции: Американската война за независимост, Френската революция от 1789 г. и Юлската революция от 1830 г., дългогодишен депутат в Палатата на депутатите. Маркиз дьо Ла Файет е потомък и от двете страни на стари аристократични родове, сдобили се със своите титли и богатства с оръжие в ръка.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, John Opie.
Македонската католическа лига е организация на българите бежанци униати от Вардарска и Егейска Македония, окупирани от Сърбия и Гърция след Балканската война. Учредена е на 12 юли 1922 година в София и в ръководството и влизат Кочо Хаджириндов – председател, заменен през 1923 година от свещеник д-р Йероним Стамов, Божин Грубешлиев – подпредседател, Йордан Попдимитров – секретар, Никола Бахчеванов – касиер, Атанас Младенов – библиотекар и Никола Георгиев и Георги Дионишев – членове-съветници.
Вижте текста. Туко-туко (Ctenomyidae) е семейство дребни неотропични бозайници от разред Гризачи. Представено е от един род Ctenomys с около 60 вида. Разпространени са само в Южна Америка и заемат екологична ниша сходна с тази при гризачите от семейство Гоферови в Северна Америка. Спорна е и класификацията на семейството и близкородствените взаимоотношения с други семейства.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, Cláudio Dias Timm.
Преслав (на украински: Преслав, на руски: Преслав) е село в Украйна, разположено в Приморски район, Запорожка област. През 2001 година населението му е 2 109 души.[1] Селото е разположено на десния бряг на Обитошна. Преслав е културен център на българите в Таврия, а до 1917 г. и административен.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *