Skip to content

Уикипедия: 16/2013

От новите статии
Гофиновото какаду (Cacatua goffiniana) или още Гофинова корела е вид какаду, което е ендемично за горите на всички острови от архипелага Танимбар в Индонезия.[3][4][5] Формално за пръв път видът е бил описан през 2004 година,[2] след като е установено, че предишните формални описания са се отнасяли за екземпляри от друг вид какаду: какаду на Дюкорп или още наречено соломоново какаду (Cacatua ducorpsii).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, Sam.
Цоцев камен е вулканична скала, която в праисторически времена се използва като мегалитна обсерватория. Намира се на 481 метра надморска височина, в района на село Шопско Рудари, в източната част на Република Македония, Община Кратово. Наименувана е на местността, в която е открита. Смята се, че обсерваторията е на около 4000 години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, markoskavesna.
Димитър Раев е кмет на Търново от 1925 до 1928 година и областен управител на Скопие в периода на българското управление между 1941 и 1944-а година. Димитър Раев е роден на 26 май 1894 г. в Стражица в семейството на уважавания от всички Райо (Раю) Недялков Раев. През 1912 г. завършва прочутата Търновска мъжка гимназия „Свети Кирил“. След обявeнaта през 1915 г. от правителството на д-р Васил Радославов обща мобилизация на българските въоръжени сили, Димитър Раев постъпва в школата за запасни подофицери в Княжево.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Азиатската късоноктеста видра (Aonyx cinerea) е хищен бозайник от семейство Порови и е най-малкият вид видра в света,[2] с тегло по-малко от 5 kg. Отличителна характеристика на вида са крайниците с особено къси нокти в края на разделените с ципи пръсти. Тази особеност дава на вида особена ловкост на крайниците с възможност да се храни с мекотели, раци и други водни животни.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Ivanhoe.
Християнсоциалният съюз, съкратено ХСС (наименование на немски: Christlich-Soziale Union in Bayern e.V., CDU), срещано също и като Християнсоциалистически съюз, е християндемократическа, дясно-центристка политическа партия в Германия. Основан е на 13 октомври 1945 г. Действа само в Бавария, където дълго време е управляваща партия.
Патерностер е пътнически асансьор, състоящ се от верига отворени кабини (обикновено проектирани за двама), които се движат нагоре и надолу без прекъсване. Пътниците могат да се качат или да слязат на който и да е етаж, без да има нужда от натискане на бутони. Много такива асансьори са закрити от съображения за сигурност, но в наши дни има няколко действащи, най-големият от които се намира в Шефилдския университет, Великобритания.
Адела от Хамаланд (на немски: Adela von Hamaland, на нидерландски: Adela van Hamaland, Adela van Renkum * ок. 955, † 1021/1028 в Кьолн) от фамилия Билунги е графиня на Дренте в Нидерландия. Тя е малката дъщеря на граф Вихман IV от Хамаланд († 973) от фамилия Билунги и на Луитгард († 962) от Дом Фландрия, дъщеря на граф Арнулф I († 964) и Адел дьо Вермандоа († 960), сестрата на Балдуин III.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *