Skip to content

Уикипедия: 21/2013

От новите статии
Цехините (на италиански: zecchino), наричани още дзекини, секини, секени или секвени, са стари златни венециански монети. Названието си получават от двореца „Ла Цеха“, в който тогава се е помещавал монетният двор.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, www.cngcoins.com.
Иранският календар или Слънчева хиджра (на персийски: تقویم هجری شمسی؛ سالنمای هجری خورشیدی) е астрономически слънчев календар, използван официално в Иран и Афганистан. Летоизчислението се води от преселването (хиджра) на пророка Мохамед от Мека в Медина. Началото на годината е денят на пролетното равноденствие. През вековете календарът се уточнява няколко пъти, за да отговаря на административните, религиозните и климатическите изисквания.
Лавовият поток представлява удължено и относително тънко лавово образувание, формирано при разливане на лава от централния купол или странични пукнатини на един вулкан и разлива му по склоновете. Обикновено, като резултат от поредица разливи от един и същ вулканичен център по различно време, потоците се натрупват един върху друг.[1] Дебелината на най-често срещаните лавови потоци варира от няколко метра до 10-15 m.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, USGS.
Джузепе Меркали (Giuseppe Mercalli) е италиански вулканолог и сеизмолог, разработил 10-степенна ска̀ла за отчитане силата на земетресенията и създал подробен каталог на италианските земетресения. Меркали е роден на 21 май 1850 година в град Милано, Италия. Учи във Висшия технически институт в родния си град, а по-късно, през 1872 година, е ръкоположен за римски католически свещеник.[1] Избира да се посвети на сеизмологията и вулканологията и изучава тези науки като ученик на Антонио Стопани.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Ебру е техника за рисуване върху водна повърхност с тюркско-ислямски исторически корени. При него творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията й. Има няколко версии за етимологичното тълкувание на думата ебру. Според някои теории тя произлиза от персийското eb-rî и означава „имащ форма на облак“. Според други мнения произходът е от чагатайски (средновековен средноазиатски-тюркски писмено-литературен език), където eb-re означава „тъкан/хартия с жилки/бразди“.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Thomas Richards.
Грош (на полски: grosz, на турски: kuruş, от на немски: Groschen, от на латински: grossus /dēnārius/ „дебел денарий“) е монета, използвана в различни европейски страни по различно време, включително и в съвременността.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, cngcoins.com.
Лайшманиозите са група трансмисивни протозойни заболявания при човека и бозайниците, които се характеризират с тежки поражения на вътрешните органи (висцерална лайшманиоза) или поражения на кожата и лигавиците (кожна и кожно-лигавични форми). Причиняват се от едноклетъчните паразити от род Leishmania. Преносители на възбудителите на заболяването са пясъчни мухи от родовете флеботомус, Lutzomyia, Psychodopygus и Pintomyia.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Helsmack.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *