Skip to content

Уикипедия: 43/2012

От новите статии
Световната купа по ски алпийски дисциплини е най-силното международно състезание по ски алпийски дисциплини. Организира се от Международната федерация по ски (ФИС, FIS) и е основното състезание по ски алпийски дисциплини, редом с провеждащите се на четири години зимни олимпийски игри и провеждащите се на всеки две години световни първенства по ски алпийски дисциплини.
Никос Енгонопулос (на гръцки: Νίκος Εγγονόπουλος, роден на 21 октомври 1907 г. в Атина, Гърция — починал на 31 октомври 1985 г. в Атина, Гърция) — гръцки художник и поет. Един от важните представители на гръцкото Поколение на 30-те, както и на сюрреалистичното движение в Гърция. Никос Енгонопулос е вторият син в семейството на Панайотис и Енриета Енгонопулос. В самото начало на Първата световна война през лятото на 1914 г. семейство Енгонопулос е принудено да замине за Константинопол.
Княз Никола́й Серге́евич Трубецко́й (роден на 16 април 1890 г. в Москва — починал на 25 юни 1938 г. във Виена) — виден руски лингвист; известен също и като философ и публицист от евразийското движение. Принадлежи към аристократичната фамилия Трубецкие. Син на княз Сергей Николаевич Трубецкой (по онова време ректор на Московския университет) и племенник на княз Е. Н. Трубецкой – и двамата прочути руски философи. Брат на писателя и мемоарист княз В. С. Трубецкой (Владимир Ветов).
Робска река (на английски Slave River) е река в северната част на Канада, провинция Албърта и Северозападните канадски територии. Дължината ѝ от 415 km[1] ѝ отрежда 86-то място сред реките на Канада. По площ на водосборния си басейн Робска река заема 4-то в Канада след водосборните басейни на реките Маккензи, Сейнт Лорънс и Нелсън. Реката изтича от западния ъгъл на езерото Атабаска, недалеч от градчето Форт Чипевайн и се насочва на север.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Qyd.
Стефан Георгиев (1 август 1859 – 10 май 1900 г.) е основоположник на ботаниката като наука и пръв професор по ботаника в България. Роден е на 1 август 1859 г. в Болград, където завършва средното си образование. През 1878 г. завършва Болградската класическа гимназия и заминава за България. Първоначално работи като съдебен чиновник в Бабадаг, а покъсно като учител. През 1878-1879 г. работи като учител в двукласното училище във Варна.
Кьога (на английски и суахили Kyoga, по-рядко Kioga) е голям плитък сладководен езерен комплекс в Централна Уганда, в подножието на западния клон на Източноафриканския рифт. Въпреки че е част от системата на Великите африкански езера, самото то не се счита за голямо езеро.[2] Кьога представлява огромно уширение на р. Виктория-Нил по пътя и  между езерата Виктория и Алберт.[3] Езерото е открито през 1874 година от американския армейски офицер Чарлз Шалий-Лонг.[4] Две години след това, през 1876 г. е изследвано от италианския изследовател Карло Пяджа.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, Nic I’Anson.
„Света Богородица“ е късносредновековна българска църква в град Созопол, област Бургас. Църквата се намира в северната част на стария Созопол. Построена през ХV в. на мястото на по-стар християнски храм. Данни за съществуването и има от 1482 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Vladimir Menkov.
Още нови статии от седмицата.