От новите статии
Общинска банка е българска банка създадена от Столична община. Банката започва работа през 1996 г. в началото на мандата на кмета Стефан Софиянски, но решението за създаването ? е взето в края на мандата на предишния кмет, Александър Янчулев.[1] През 2004 г., под председателството на Любомир Павлов, чрез различни механизми общината губи част от акциите си и компании контролирани от Христо Ковачки придобиват 27% от капитала, което, при устав изискващ 3/4 мнозинство за взимане на важни решения, им дава право да блокират решенията на мажоритарния собственик.
Антигон I Монофталм или Еднооки (на гръцки: Antigonos I Monophthalmos‚ ????????? ? ???????????, ???????????; * 382 пр.н.е.; † 301 пр.н.е. при Ипс) е македонски пълководец, който след смъртта на Александър Велики става един от най-важните диадохи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, ESnible .
Варлаам Калабрийски или Варлаам от Калабрия (роден със светско и латинско име Бернардо Масари) е калабрийски монах, писател, философ и теолог, който завършва земните си дни в лоното на Римокатолическата църква в сан като епископ на Джераче. [1] Варлаам е инициатор и активен участник в богословско-философско движение във Византия от XIV век, известно като варлаамитство, което се противопоставя и противоборства на друго такова на изток в православната църква – исихазма и на учението на Григорий Акиндин.
Абатство Орвал (на френски: Abbaye d’Orval, официално наименование „Notre-Dame d’Orval“) е трапистко абатство в селището Villers Devant Orval, днес част от гр.Флоранвил, окръг Виртон, провинция Люксембург, Южна Белгия. Абатството е част от Ордена на цистерцианците на строгото спазване.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Evelyn and Robert Wirth.
Клетъчното дишане е набор от метаболитни реакции и процеси протичащи с клетките на организмите, при които биохимичната енергия от хранителните вещества се трансформира в аденозинтрифосфат (ATP) и се освобождават крайни продукти. Реакциите осъществяващи се при дишането са катаболитни и включват редокс реакции (окисление на една молекула и редукция на друга).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, RegisFrey.
Кавказ (или порт Кавказ) е пристанище на Керченския пролив в Темрюкски район, Краснодарски край, Русия. Намира се на пясъчната коса Чушка. Построен е през 1953 г. Основното му предназначение е обслужване на Керченския ферибот (линия порт Крим – порт Кавказ). Инфраструктурата на порта е позволявала да се осъществяват превози на пътници, автомобили и железпътни вагони.
Илия Попиванов с псевдоним Бобошевски е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация. Илия Попиванов е родом от Неврокоп[1], тогава в Османската империя. Учител е по професия и се присъединява към ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година[2]. През 1912 година е избран в ръководството на общинското управление като председател на тричленна комисия, след напускането на действащия кмет Пейо Яворов[3].
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп (на шведски: Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp) е шведска кралица-консорт, съпруга на крал Карл X и майка на Карл XI. Хедвиг Елеонора е управляващ регент три пъти и де факто първа дама в период от 61 години — от 1654 до смъртта и през 1715 година. Тя е дъщеря на херцог Фридрих III Холщайн-Готорп и Мария Елезабета Саксонска. Хедвиг Елеонора произхожда от знатно семейство. Нейният баща е херцог Фридрих III Холщайн-Готорп, а майка и е Мария Елезабета Саксонска.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, David von Krafft.
Никола Атанасов Попстефанов (изписвано до 1944 година: Никола п. Стефановъ) е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Върховния македоно-одрински комитет. Никола Попстефанов е роден на 23 февруари 1884 година в град Охрид, тогава в Османската империя. Завършва основно училище в Охрид, след което учи в третокласното румънско училище в Битоля. През май 1902 година става учител в Турну Мъгуреле, но през 1903 година пристига в София и се включва в четата на Сотир Атанасов, част от по-голямата чета на Михаил Ганчев.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Коста Новакович (на сръбски: Коста Новаковић или Kosta Novakovi?) е сръбски журналист и политик, комунист. Коста Новакович е роден в Чачак на 6 юни 1886[1] или 1889 година.[2] Още в гимназията в 1903 година влиза в работническото движение. Заедно с Димитрие Туцович е лидер на Сръбската социалдемократическа партия. На учредителния конгрес на Комунистическата партия на Югославия в 1919 година е избран за член на Изпълнителния комитет на Централното партийно събрание.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Столично е търговска марка българска бира, тип лагер, в стил бок бира, която се произвежда от пивоварната „Загорка”АД, гр.Стара Загора, собственост на международната пивоварна компания „Хайнекен”. Столично (Stolichno Bock Beer) е единствената бок бира, произвеждана в България. Отличава се с тъмен червеникавокафяв цвят с гранатови отблясъци. Характерен акцент в аромата на Столично е силният карамел, който присъства и във вкуса заедно с нотки на кафе. Столично се прави по оригинална рецепта с изцяло тъмни малцове, разработена от майстори пивовари от „Пивоварна Ариана“ АД, наследник на чешката пивоварна фабрика на братя Прошек, и „Загорка“ АД, под ръководството и контрола на холандски пивовари от Heineken N.V.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, LeeKeoma.
Едуард Рейли Стетиниус-младши (на английски: Edward Reilly Stettinius, Jr., 22 октомври, 1900 г., Чикаго — 31 октомври, 1949 г.) е американски промишлен магнат, заемал поста държавен секретар на САЩ по времето на президентите Франклин Делано Рузвелт и Хари С. Труман. Роден е в Чикаго в семейството на финансиста Едуард Стетиниус-старши, партньор на Джон Пирпонт Морган. Завършва училището Помфрет през 1920 г. и университета на Вирджиния през 1924 г. Започва работа в General Motors, като през 1926 г. става помощник на вицепрезидента, а през 1931 г. сам става вицепрезидент на компанията.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Office of War Information.
Херцогство Бавария (на немски: Herzogtum Bayern) е едно от петте племенни херцогства, съществували през Средновековието в Югоизточна Германия на територията на съвремена Бавария. Първото херцогство е образувано още през 6 век.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Tk.
Бенковска гъска[1] (нарича се още Бенковска бяла гъска[2] и Бяла Бенковска гъска[3]) е единствената българска порода гъски. Селектирана е с направление производство на гъши черен дроб. Породата е създадена чрез кръстосване на местни гъски от района на село Бенковски, Пловдивско с тулузки, емденски, рейнски, бели унгарски и други породи гъски.
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Битката при Йоланд е морско стражение в Балтийско море между обединения датско-норвежко-холандски флот и флота на Кралство Швеция, протекло на 1 юни 1676 година. Битката е част от по-мащабната Сконска война (1675-1679), която се води за доминация в южно Балтийско море.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Romeyn de Hooghe.
Сиргиан Палеолог Филантропин е византийски аристократ и пълководец от смесен гръцко-кумански произход. Той взема активно участие в гражданската война между Андроник II Палеолог и внука му Андроник III Палеолог, като в хода на събитията Сиргиан неколкократно сменя страните, а накрая, малко преди да бъде убит от византийски наемници, отцепва обширни територии в Македония, които предава на сръбския крал Стефан Душан.
Ерик Юан Стагнелиус (на шведски: Erik Johan Stagnelius) е романтичен шведски поет и драматург. Роден е на 14 октомври 1793 година в Гердсльоса, на шведския остров Йоланд, и умира на 3 април 1823 година в Стокхолм. Твори през периода на разцвет на шведската поезия, за който допринася и със своето творчество. Късият и мистериозен живот, допринасят за неговата известност и популярност в родината му. Бащата на Ерик Стагнелиус е викарий на остров Йоланд, а по-късно и епископ в град Калмар, което допринася за духовното развитие на Стагнелиус.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Никола Рашев е български електроинженер, стопански деятел и рационализатор, въздържател, есперантист. Никола Драганов Рашев е роден на 27.10.1904 г. в малкото балканско селище Бялковци, тогава махала на с. Беброво – Великотърновско. Баща му, Драган Рашев, е малоимотен селянин, един от основателите на земеделската дружба в Бебровска община. През пролетта на 1923 г. е избран за народен представител от БЗНС и остава такъв до Деветоюнския преврат.
Аргировият триод e среднобългарски книжовен паметник от края на 12 или началото на 13 век. Написан е на кирилица с глаголически вписвания. В многото преписи има следи от глаголица, което се смята за характерна черта за паметници от югозападните български земи. Част е от постен и цветен триод (триод-пентикостар).
Национално знаме на Сейнт Винсент и Гренадини (на английски: Flag of Saint Vincent and the Grenadines) е прието на 12 октомври 1985 г. и е един от националните символи на островната карибска държава. Сейнт Винсент и Гренадини е от малкото страни от Британската общност, които не приемат британската флагова система и използва един национален флаг за всички цели – държавни, национални, военни, морски. Съотношението от 2:3 на националното знаме също така не отразява британски традиции.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, SKopp.
Дъждобранът (буквално браня, опазвам от дъжда) e вид връхна дреха (яке, палто), направена от непромокаема, водоустойчива материя, която служи за защита на тялото от дъжда. Дъждобранът може да се комбинира с водонепропускаем панталон и гумени ботуши. Той може да има различни форми и характеристики в зависимост от употребата – всекидневна употреба, лов, военни операции, но общият знаменател е водоустойчивостта. Дължината на дъждобрана може да бъде до хълбоците, до коленете или до глезените.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Stougard.
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Ладино или шпаньолски език (самоназвание: ladino или djudeo-espanyol) е романски език, произлязал от староиспанския, говорен от сефарадските евреи, заселили се по света след изгонването им от Испания в 1492 година. Като еврейски език, ладино е повлиян значително от иврит и арамейски, както и от арабски, турски и в по-малка степен от гръцки, български и други, в зависимост от географското положение на говорещите го. Подобно на много други еврейски езици, ладино е зaплашен от изчезване.
Исманторп (на шведски: Ismantorps fornborg) е кръгова фортификационна крепост, разположена в северната и централна част на шведския остров Йоланд в рамките на община Борихолм, лен Калмар. Крепостта „Исманторп“ е едно от деветнадесетте кръгови укрепления, чиито останки лежат на остров Йоланд.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, H?kan Svensson.
Марсел Петио (на френски: Marcel Andr? Henri F?lix Petiot) е френски лекар, превърнал се в сериен убиец, осъден за множествени убийства след откриването на останките на 26 жертви в неговата къща.[1] Предполага се, че е убил около 150 души общо през целия си живот.[2] На 26 март 1914 година е обявен за психически нездрав човек. Многократно е изключван от училище. Завършва през 1915 година специална академия в Париж.
Шотландски ейл (на шотландски келтски: Hivy, на английски: Scottish Ale, Scotch Ale) е вид ейл, създаден в Единбург, Шотландия през 18 век. [1] Бирите, обозначавани като Scottish Ale и Scotch Ale са много популярни освен в родината си и в САЩ, където се произвеждат от местни пивоварни. С термините Scottish Ale и Scotch Ale се обозначават две групи ейлове, родово обединени в категорията „шотландски ейл“. Scottish ейловете са класифицирани въз основа на шилинг системата.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Samuel Blanning.
Носът Чипровци (на английски: Chiprovtsi Point) е свободен от лед морски нос от източната страна на входа в залива Нишава на северния бряг на остров Ръгед (Грапав) край западния бряг на остров Ливингстън, вдаващ се 400 м в протока Дрейк. Разположен 3.14 км на запад-северозапад от нос Херинг, 1.16 км на запад-северозапад от нос Симитли, 1.75 км на изток-югоизток от нос Шефилд, и 3.9 км югозападно от нос Старт.
Молодцовската азбука (на коми: Молодцов анбур, на руски: Молодцовский алфавит) се използва официално в коми езика в периода 1918-1930 и 1936-1938. Неин създател е Василий Молодцов. Азбуката е вариант на кирилицата, като към нея Молодцов добавя специални букви за обозначение на специфичните за коми езика фонеми. Василий Молодцов е автор и на първия коми буквар и ученически пособия по граматика за коми езика. Новата азбука се състои от 33 букви, като 9 от тях са нови и са измислени от Василий Молодцов.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Лакшми Нивас Митал (на английски: Lakshmi Niwas Mittal) е индийски предприемач, роден на 15 юни 1950 г. в Индия. Той е бизнесмен, основател и собственик на Mittal Group, съсобственик на най-голямата стоманодобивна компания в света АрселорМитал (Arcelor Mittal). През 2008 г. влиза в списъка на милиардерите (рейтинга на „Форбс“) с 45,00 милиарда щатски долара. През 2009 г. според „Форбс“ неговото състояние е намалено до 19,3 милиарда щатски долара. Митал заема през 2011 г. шесто място в света на най-богатите хора (с оценка през м. март, според Форбс – $31.1 млрд.).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.5, Ricardo Stuckert/PR.
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Димитър Доямов (на гръцки: ????????? ????????, Димитриос Доямас или ?????? ???????, Митрос Дояма или ??????? ??????, капитан Бикас), e гъркомански деец на гръцка андартска чета в Македония, ренегат от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Траян Доямов е роден в семейството на Христо и Гиля (Ангелики) Доямови в гумендженското село Баровица, което тогава е в Османската империя, днес Кастанери, Гърция. Знае да пише и на български и на гръцки език.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Битката при Гумбинен е сражение между германската 8-ма армия и руската 1-ва армия провело се на 20 август 1914 в Източна Прусия. Инициирано от германците под влияние на постигнатия от тях тактически успех в боя при Щалупьонен, това сражение е първото значимо немско настъпъпление на Източния фронт по време на Първата световна война. Прибързаносста на атаката и недобрата координация между немските сили обаче води до руски успех, който довежда до оттеглянето на 8-ма армия и предопределя по-нататъшното развитие на Източнопрускатата кампания.
Стара планина се нарича утвърден от Министерството на земеделието и храните стандарт за производство на месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо.[1] Стандартът е доброволен за производителите на месни продукти. Технологичните изисквания за производството на продуктите са разработени от Експертен съвет по безопасност на храните, Асоциацията на месопреработвателите в България и технолози по месопреработка.
Солиден (на шведски: Solliden) е луксозна лятна резиденция, със статут близък до кралски дворец, разположена на остров Йоланд. Дворецът „Солиден“ е собственост на крал Карл XVI Густаф от 1950 година и е често използвана дестинация за летен отдих на кралското семейство.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, PodracerHH.
Ева?нгелос Вениз?лос (на гръцки: ????????? ?????????) е гръцки държавен и политически деец, юрист. Фамилията му е обща с гръцкия министър-председател Елевтериос Венизелос, но нямат роднинска връзка. Евангелос Венизелос е роден на 1 януари 1957 година в Солун. През периода 1974 – 1978 г. е студент в Солунския университет „Аристотел“. Завършва докторантура в Университета Париж-II: Пантеон-Асас (1980), получава докторска степен по право в СУ „Аристотел“. От 1984 г. е преподавател в Солунския университет „Аристотел“, а после и професор по конституционно право.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, ?????.
Кралство Саксония (на немски: K?nigreich Sachsen) е историческа държава в източната част на Германия, съществувала от 1806 до 1918 г. През 1806 г. Наполеон Бонапарт издига Курфюрство Саксония (Kurf?rstentum Sachsen) в статут на кралство.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, St?rfix.
Борбата срещу тютюнопушенето в Нацистка Германия е първата в историята държавна програма за борба с тютюнопушенето. [1][2] През ХХ век са подети много обществени кампании срещу тютюнопушенето в различни страни, но за първи път правителство на държава се включва в такава кампания в Германия след идването на власт на националсоциалистите. Много от ползваните методи в тази кампания са възприети постфактум от различни правителства в борбата срещу тютюнопушенето. НСДАП категорично се обявява срещу тютюнопушенето, превръщайки партийната си кауза в национална и държавна. Начело на кампанията е фюрера, който публично демонстрира личното си отвращение към тютюна, свързвайки го по аналогия с антисемитизма (виж отровната гъба) и расизма.
Още нови статии от седмицата.
 
От новите статии
Йоланд (на шведски: ?land ?land) е шведски остров, разположен в Балтийско море, близо до град Калмар. Със своите 1344 km2 това е и вторият по-големина остров в Швеция. Населението на острова към дата 30 юни 2011 година е 24 755 души [1], но по време на шведския празник Мидсомар на острова често се събират около 500 000 души. Остров Йоланд е естествено отделен от основната земя с протока Калмарсунд, но е достъпен посредством 6 кимолетровия мост Йоланд, изграден през 1972 година.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, CIA.
Шестнадесети корпус на НОВЮ е комунистическа партизанска единица във Вардарска Македония, участвала в така наречената Народоосвободителната войска на Югославия. Създаден е през първата половина на октомври 1944 година. Включва в състава си Четиридесет и втора македонска дивизия на НОВЮ и Кумановската дивизия на НОВЮ. За първи командир на корпуса е назначен Петър Брайович, а за политически комисар Борис Чушкаров.
Ха?ралд Ха?рман (на немски: Harald Haarmann) е германски езиковед и културолог, живеещ и работещ във Финландия, автор на повече от 40 книги на различни езици. Харман е възпитаник на университетите в Хамбург, Бон, Коимбра и Бангор. Защитава докторантура в Бон през 1970 и професура в Трир през 1979.
Ко?и херпесвирусна инфекция по шарана (на английски: Koi herpes virus или KHV) е заболяване по шарана и неговите декоративни разновидности. То е силно контагиозно и може да причини до 100% смъртност. Причинителят е ДНК вирус, принадлежащ към семейство Alloherpesviridae. Болестта при шарановите риби е регистрирана за първи път през май 1998 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Jdimmers.
Argulidae е семейство паразитни нисши ракообразни известни и с името Шаранови въшки или Въшки по рибите. Представителите на рода имат несигурно положение в клас Челюстнокраки. Въпреки че се приемат за примитивни форми фосилни остатъци от сходни древни видове до момента не са открити. Семейство Argulidae е единствено в род Arguloida (понякога наричан и „Arguloidea“),[1] въпреки че е предложено в него да се обособи и второ семейство Dipteropeltidae.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Michal Grabowski.
Битката за Вуковар e продължилата 87 дни между август и ноември 1991 обсада на град Вуковар в източната част на Хърватия от части на Югославската народна армия (ЮНА), подкрепена от сръбски паравоенни формирования. Битката е едно от ключовите сражения във Войната в Хърватия. Преди избухването на войната бароковият град Вуковар е процъфтяващ, със смесено население, съставено от хървати, сърби и други етнически групи. През 1990 националистическата политика, водена от сръбския президент Слободан Милошевич и хърватския президент Франьо Туджман, довежда до избухване на въоръжено въстание на хърватските сърби, подкрепено от сръбското правителство и паравоенни формирования.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, anj?i.
Мегалитът над село Бузовград (Врата на богинята Майка и Бащин камък или Бубакая) представлява древно светилище от времето на късния енеолит и началото на бронзовата епоха[1]. Намира се по северните склонове на Сърнена Средна гора в близост до село Бузовград, община Казанлък.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Predavatel.
Още нови статии от седмицата.
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha