Онзиден templar е похвалил, много уместно, според мен, сайтовете на два административни района в София. В тази връзка им хвърлих по един поглед и попаднах на ценна информация:

 • След многогодишен празен публицистичен шум, най-накрая някой (при това общински служител!) си е направил труда да прочете фашисткия Закон за паметниците на културата, който предвижда брутално решение на въпроса с тяхната поддръжка – общината има право да ипотекира паметниците и да ги ремонтира с парите. Прочитът е тежко усилие, явно, макар че на мен ми отне 5-10 минути преди време.
 • Истеричната директорка на училището ми, която едно време държеше речи на градски събрания на БСП (твърде помпозни, изглежда още не ги бяха изгонили от Партийния дом), все още си е на поста. Всичко си има причина, поредният фашистки закон, този път за образованието, не е възникнал спонтанно в празното пространство.
 • И в двата района денят с удължено работно време е четвъртък. Както с общините/банките в Белгия. Трябва да разуча дали това е просто случайна конвенция или има някакви технологични причини.
 • В сайтовете няма уточнение за авторските права на съдържанието. Не че освобождаването му има голямо практическо значение, но е проява на добронамереност към публиката. Дори при президента се намира кой да го подсети да пришие някакъв Криейтив Комънс лиценз (макар и *-nd), тук явно никой не се е замислил за това. Не е рядкост, просто в случая се очаква повече (и в тази насока).

 

 

Когато политици говорят за пари, неволно ме обзема едно особено умиление. Все едно слушам децата си, когато бяха тригодишни и все още не бяха изкушени от тайнствата на аритметиката…

Чета тази статия: според някакъв комунист Топлофикация – София има „огромна стойност“, а според Вили Лилков (знам си аз, че не трябва да гласувам за съветници) „общинският дял струва поне 200 млн. лв.“.

Това е счетоводният баланс на Топлофикация – София АД към 31.12.2007 г. Според него, нетните активи на дружеството са 1,63 милиона лева, т.е. делът на общината е около 0,8 милиона лева.

Кое ли от възможните обяснения смятам за най-вероятно:

 • В баланса има подценени активи или надценени пасиви
 • Топлофикация ще реализира 400 милиона печалба за 2008 г.
 • Някой ме взима за бавноразвиващ се

 

 

Гледайки неочаквания медиен отзвук на кампанията срещу събарянето на Хотел „България“ (виж http://sofiazanas.blogspot.com/), в главата ми се зараждат параноични мисли.

То не са телевизионни предавания, даже вестник „Дума“, според някои финансово свързан с инвеститора, се е изказал срещу проекта. Цялата работа прилича на продължение на успешен филм. След като цяло лято слушахме за един скромен хотел във Варвара, а междувременно се построиха няколкостотин мастодонта…

Та се чудя за какво ли става дума в действителност. От известно време се говори за затваряне на Кремиковци и промяна на градоустройственото предназначение на територията му. Това би било най-голямата сделка с недвижими имоти в България, но надали някой би бил против (освен някои профсъюзни деятели), така че изглежда трупът е заровен другаде.

Времето ще покаже, както винаги.

 

Къде чрез данъци, къде чрез такси за ползване хората изграждат скъпоструващи съоръжения за общо ползване. Но понеже не вадят левчетата от джоба си в буквалния смисъл, отношението им към тях покрива дефиницията на вандализъм.

Открийте 77-те прилики в следните случки от последните дни:

 • Във Варна някакви дюлгери (Анонс ООД) подкопават магистрален водопровод ?1000 и оставят половината град без вода. Разходите за ремонта, неизползването на услугата и хигиенните рискове вероятно са стотици хиляди. Нали укрепването на изкопни откоси е отживелица.
 • Главболгарстрой затваря за пореден път Околовръстния път на София. Без предупреждение. Естествено, няма временна сигнализация и обозначаване на обходни маршрути. То всъщност и обходни маршрути няма. По груба сметка разходите от забавянето на движението са около 50 хиляди на ден, без да броим увеличения брой ПТП-та.
 • Шофьор на самосвал на строителен обект в квартала тръгва с вдигната каросерия и заземява 20-киловолтов електропровод. Няколко квартала остават без ток за половин-един час, веорятно има допълнителни разходи за цялата елктропреносна система в района, за да компенсира разликата.
 • Други незнайни дюлгери преди поне два месеца разравят две ленти от Симеоновско шосе. По моя оценка работата може да се свърши за 2-3 дни при добра организация. Пак по моя сметка, разходите от забавянето на движението са около 5-10 хиляди на ден.
 • Подобни специалисти преди повече от половин година правят изкоп за основи до Околовръстния път, Младост 4. Както казах по-горе, изкопите не трябва да се укрепват. Вместо това се поставя ламаринена ограда и дървени магарета в едната лента на Околовръстния път, част от Републиканската пътна мрежа.
 

Заради изборите, последните две недели трябваше да отида до района на моя „настоящ адрес“ в Лозенец. Това е място, където не живея от 10 години и което посещавам средно 1-2 пъти в годината. Ето впечатленията ми от пътуването:

 1. В почивен ден районът е общо взето нормално проходим. Явно задръстванията се дължат на хора, тръгнали да си вършат работата.
 2. Запустелите покрайнини на Южния парк, в които прекарвах голяма част от времето си преди 20 години, са изчезнали. Освен новото американско посолство се виждат поне три реда блокове. Някой ден може да разузная пеш колко навътре са стигнали. Във всички случай локвата с жабите и няколко от по-предните боклучарници са изчезнали. Но изглежда 2-3 от циганските къщи още си стоят.
 3. Строителството на жилища без гаражи дава очаквания резултат. Изглежда повечето купувачи идват от места, където няма проблеми с паркирането, и затова са склонни да плащат относително високите цени, след което с години да се мъчат всеки ден. На 2-3 места едвам се промъкнах между паркирали от двете страни на улицата коли, за късмет на едното място някой вече беше счупил едно странично огледало. Някъде там на времето един човек отглеждаше зайци.
 4. На входа на училището, в което гласувам, имаше лозунг: „Достоен труд, достойни заплати“. Явно е свързан с учителската стачка, но не разбрах какво точно означава – има две възможности: трудът им е достоен и затова искат достойни заплати или искат и труда и заплатите им да станат достойни?
 5. По повод гласуването отидох в Била на булевард „България“, а не в обичайната – в Младост. Сложили са коледна украса – Дядо Коледа обесен на въже на фасадата. Виждал съм нещо подобно и на други места, но не разбирам какво искат да кажат.
 6. На връщане минах по разшираващия се Околовръстен път. На пръв поглед работата напредва с прилична скорост, макар че, доколкото мернах лятото възела над Филиповци, турците на магистрала Люлин имат по-сериозен подход. При втори поглед се забелязва обичайната стратегия при строителство на пътища – „на работата лекото, на баницата мекото“. В правия участък пред Ботаническата градина вече асфалтират новото платно, а възелът на Черни връх не е пипнат – на бъдещото му място цигани цепят дърва.
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha