От новите статии
Нос Смолян (на английски Smolyan Point) е покрит с лед нос от северозападната страна на входа в залива Емона, остров Ливингстън. Разположен 1.85 км на североизточно от нос Ереби и 3.72 км северозападно от нос Хесперидес.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Apcbg.
Джеймс Юел Браун „Джеб“ Стюарт (на английски: James Ewell Brown „Jeb“ Stuart, 6 февруари 1833 – 12 май 1864) е офицер от Армията на САЩ от Вирджиния и генерал от Армията на Конфедерацията по време на Американската гражданска война. Стюарт е кавалерийски офицер известен за майсторството си в разузнаването и използването на кавалерията в подкрепа на офанзивни операции. Той става доверените очи и уши на армията на Робърт Лий и вдъхновява южняшкия дух. Стюарт завършва Уест Пойнт през 1854 г. и служи в Тексас и Канзас с американската армия и става ветеран на граничните конфликти с индианците и гражданската война в Канзас.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, George S. Cook.
Червенощипчестият скорпион (Pandinus cavimanus) е един от най-агресивните представители на семейство Scorpionidae. По външен вид лесно може да бъде сбъркан с Pandinus imperator (Императорски скорпион) и Pandinus viatoris. Обитава влажните и дъждовни тропически гори на Централна Африка.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Rafilayardi.
Костурското българско училище е учебно заведение на Българската екзархия, просъществувало в западномакедонския град Костур, Османската империя, от 1882 до 1913 година. В 19 век, независимо че почти цялата околност на Костур е населена с българско население, самият град, който е митрополитски център, има предимно гръцки облик и от него гъркоманията се разпространява в околните български села. С развитието на Българското Възраждане във втората половина на века движението за българска просвета стига и до Костурско. Пръв опит за отваряне на българско училище в Костур прави Георги Динков, станал в 1869 година пръв български учител в Костурско – в Загоричани.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Λεωνίδας Παπάζογλου.
Белегът е новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура в мястото на нараняването. Най-често се получава след прекарано кожно забоялване или при нараняване на кожата, при което са засегнати епидермиса и дермиса. При подобно увреждане раните зарастват вторично и се образува белег.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Svdmolen.
Гримоалд III (на латински: Grimoald III., Grimuald, Grimvald, Grimoldus; * пр. 773; † април 806) е от 788 до 806 г. dux gentis Langobardorum (херцог на лангобардите) в херцогство Беневенто. Той е вторият син на херцога на Беневенто Аричис II и Аделперга, дъщеря на лангобардския крал Дезидерий и съпругата му Анса.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Warwick William Wroth.
В теория на групите, левите/десни съседни класове на група G\, по дадена подгрупа H\,, представляват съвкупности от множества, получени чрез умножаване (или събиране, ако записът е адитивен) отляво/отдясно на елементите от групата с всички елементи на подгрупата. Ако левите съседни класове съвпадат със съответните десни съседни класове за всеки елемент на групата, то подгрупата H\, се нарича нормална подгрупа на G\,. Нека G\, е група с мултипликативен запис на операцията, H \leq G\, е нейна подгрупа и е даден елемент g \in G\,.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha