Избрани статии
Александър Хамилтън (на английски: Alexander Hamilton, 11 януари 1755 или 1757 – 12 юли 1804) е баща основател на САЩ, офицер, икономист, политически философ, един от първите адвокати по конституционно право и първи министър на финансите на Съединените щати. Наричан е „човекът, който повече от всеки друг проектира правителството на Съединените щати“:[1] Като министър на финансите, Хамилтън е основен автор на икономическата политика на администрацията на Джордж Вашингтон.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, John Trumbull.
От новите статии
Нанчан CJ-6 е китайски учебен витлов самолет, предназначен за начално обучение по въздухоплаване. Доста разпространена грешна представа е, че CJ-6 е китайско копие на Як-18. Всъщност Китай произвежда Як-18 под названието Нанчан CJ-5.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.5, Mark Wagner.
АS-201 (също и SA-201) е мисия от програма Аполо и първи полет на ракетата-носител Сатурн IB (S-IB). Основната задача на полета е да се тестват ракетните системи и космическия кораб „Аполо“. Изстрелването е извършено от площадка 34 на Кейп Канаверал. Полетът е суборбитален, по балистична траектория и е с продължителност 37 минути и 19 секунди. Целта е тест на ракетата „Сатурн IB“, командния и обслужващ модул на космическия кораб „Аполо“. Корабът е със сериен номер СSМ-009 и е първият серийно производство (Блок „А“). Всички досега летели са модели и прототипи. Тази версия обаче няма скачващ възел за лунния модул, който е добавен по-късно.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, NASA.
Плазмафарезата (от гръцки πλάσμα – плазма, плазма, нещо цяло и ἀφαίρεσις – афаресис, отнемане) е процес на извличане, третиране и връщане на (компоненти на) кръвната плазма от кръвообращението. По тази причина се явява извън телесен метод за терапия. Процедурата се използва за терапия при редица заболявания, в това число имунологични като миастения гравис, синдром на Гилен-Баре, лупус и тромботична тромбоцитопенична пурпура.
Георги Трендафилов (Търпов) Киселинчев е български скулптор и архитект. Георги Киселинчев е роден в голямото костурско село Косинец в семейството на известния строител Търпо Киселинчев. Брат е на Лазар Киселинчев — войвода на ВМОРО и на Пандо Киселинчев — архитект. Завършва ІІІ клас. При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение. Началник е на секцията „Коне“.[1][2] Заедно с брат си Лазар Георги Киселинчев участва в създаването на каменните облицовки на катедралата „Свети Александър Невски“, строителството на руската църква „Свети Николай“, Военното книгоиздателство, Американския колеж, Халите, Градската баня.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Смъртоносният ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus), известен още като жълт скорпион е вид скорпиони от семейство Buthidae. Той се счита за най-отровният и опасен скорпион на Планетата. Отровата му е мощен коктейл от невротоксини, които при ужилване довеждат до неописуема и нетърпима болка, температура, изпадане в шок, кома и фатален край. Въпреки, че отровата му трудно би убила здрав възрастен човек, за малки деца, възрастни хора или инвалиди (като тези със сърдечно заболяване или тези, които са алергични) смъртта е неизбежна.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Ester Inbar.
Аведис Ахаронян (на Арменски: Ավետիս Ահարոնյան,изписвано до 1920 година: Աւետիս Ահարոնեան) е арменски политик, писател, общественик и революционер, деец на Арменското национално движение. Аветис Ахаронян е роден през 1866 година в Ъгдър, Ереванска губерния, тогава част от Руската империя. Началното си образование получава от майка си Зардар, след което няколко години преподава в училище. По-късно следва история и фолософия в университета в Лозана. Там се среща с редактора на вестник „Трошаг“ (Знаме) Кристапор Микаелян и започва да пише статии в него.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Рум миллет била религиозна общност в Османската империя обхващаща източно-православните християни, които имали свои автономни административни учреждения (съдилища, училища, болници и др.), разположени в самостоятелни квартали в градовете в периода XV—XX век. В официалните документи на Османската империя етноними не се употребявали.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Spiridon MANOLIU.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha