Избрани статии
Ричард Брус „Дик“ Чейни[1] (на английски: Richard Bruce „Dick“ Cheney, роден на 30 януари 1941 г.) е четиридесет и шестият вицепрезидент на САЩ в администрацията на Джордж У. Буш, заемащ поста от 20 януари 2001 г. до 20 януари 2009 г. Преди това служи като началник на кабинета на президента Джералд Форд (1975-77), член на Камарата на представителите от щата Уайоминг (1978-1989) и като министър на отбраната в администрацията на Джордж Х. У. Буш (1989-1993).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Karen Ballard.
От новите статии
Бри (на френски: Brie) е вид меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри (разположена в централния регион Ил дьо Франс), където за пръв път започва да се произвежда през средните векове.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Myrabella.
Фердинандо Карули (на италиански: Ferdinando Carulli, 9 февруари 1770, Неапол, Италия — 17 февруари 1841, Париж, Франция) е италиански класически китарист, композитор и автор на първия пълен метод за класическа китара, който продължава да се използва и до днес. Той е автор на много произведения за класическа китара, включващи концерти и камерни творби. Карули е изключително плодовит автор, композирал над 400 творби за 12 години. Фердинандо Карули е роден в Неапол, тогава част от Неаполитанското кралство.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Julien Léopold Boilly.
Галактически квадрант e наименование на определено пространство, формиращо част от галактиката Млечен път, използвано във вселената на Стар Трек. Първоначално понятието е въведено като синоним на термина сектор в Стар Трек: Оригиналният сериал, както и в някои от първите игрални филми(Гневът на Хан), но от Стар Трек: Следващото поколение нататък под галактически квадрант се разбира един от четирите големи дяла, на които е подразделена галактиката. Галактическите квадранти са означени с гръцките букви Алфа, Бета, Гама и Делта.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, NASA/JPL-Caltech/R. Hurt, Codehydro.
Евридика I (Eurydike; на гръцки: Eυρυδικη); † след 287 пр.н.е.) e дъщеря на македонския политик и генерал Антипатър и третата съпруга на сатрапа и по-късния крал и фараон на Египет Птолемей I Сотер. Евридика има девет братя и сестри: Фила († 287 пр.н.е., съпруга на Деметрий I Полиоркет), Никея († пр. 302 пр.н.е., съпруга на Лизимах), Иолай (Iolaos; † 318 пр.н.е., убиецът на Александър Велики), Касандър († 297 пр.н.е., цар на Македония), Плеистарх († сл. 295 пр.н.е., генерал), Филип († сл. 312 пр.н.е., баща на Антипатър II), Никанор († 317 пр.н.е., убит от Олимпия), Алексарх († сл. 295 пр.н.е., основател на Урануполи) и Трипарадеис.
Спутник-3 (от руски спътник) е съветски космически апарат, изстрелян в околоземна орбита на 15 май 1958 година. Това е вторият опит за изстрелване на такъв апарат. Първият опит е на 3 февруари 1958 г. и завършва с взрив на ракетата-носител на космодрума. Първоначалните параметри на орбитата са: Спътникът има конусовидна форма с височина на конуса 3,57 м и диаметър на основата 1,73 м, маса – 1327 кг. Ел. захранване е осигурено от слънчеви клетки, разположени на различни места по корпуса на спътника.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, NASA.
Отечествен фронт (на немски: Vaterländische Front) е дяснорадикална австрофашистка партия основана от Енгелберт Долфус през 1933 г. след идването на власт в Германия на НСДАП. [1] Целта е да съберат под националните знамена всички „лоялни към родината австрийци“. След учредяването ѝ са забранени всички останали партии в Австрия, и Отечествения фронт остава в монополно положение в „политическия живот“ на Австрия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, R-41.
Рогатите гофери са гризачи от рода Ceratogaulus или Epigaulus, от изчезналoтo семейство гризачи Mylagaulidae. Ceratogaulus е единственият известен род гризачи с рога, те са най-малките известни рогати бозайници. Рогатия гофер е живял от късния Миоцен до началото на Плейстоцена. Рогатите гофери са имали два рога, като те са доста големи (в сравнение с размера на тялото).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, R. Bruce Horsfall.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha