Избрани статии
Конспиративни теории за атентатите от 11 септември 2001 г. е името на сбор от няколко конспиративни теории, които подлагат на съмнение официалната версия на американското правителство, и по-специално на администрацията на Буш за терористичните атентати срещу САЩ от 11 септември 2001 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, FEMA.
От новите статии
Свети Петър Римски, наричан Петър Екзорцист (на латински: Petrus Martyr, Petrus Exorcista; * в Рим;† 299 или 304 г. в Рим) е раннохристиянски екзорцист, който по времето на император Диоклециан, заради християнската си вяра е екзекутиран и така става мъченик на римско-католическата църква. През 299 или 304 г., както много други ранни християни по времето на гоненията при император Диоклециан, Петър е хвърлен в затвора. Там Петър заедно със свещеника Маркелин (Marcellinus) започва тайно да кръщава затворници.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Agridecumantes.
Чревният сок (на латински: succus entericus) представлява светложълт воднист секрет, който се произвежда от жлезите на тънкото черво. Тук, заедно с панкреатичният и жлъчният сок, които се изливат върху хранителния химус, се извъшва разграждането и усвояването на хранителните вещества. Секрецията на чревния сок се стимулира по два начина: Чревният сок има алкална реакция: рН ≈ 8.
Пипин II (на латински: Pippin II., Pépin;; * 823; † сл. 864 в Санлис) е крал на Аквитания от 838 до 864 г. от династията Каролинги. Той не трябва да се бърка с неговия прародител Пипин II Средни († 714). Пипин II е син на Пипин I (крал на Аквитания 817-838), който е вторият син на император Лудвиг Благочестиви (781–817) и брат на Лотар I, Лудвиг II Немски и полубрат на Карл II Плешиви. Майка му е Рингарт (Хрингард) или Ингелтруд (дъщеря на Теудберт, граф на Мадри).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, PHGCOM.
Пътешествието на Глориосо включва четири морски сражения, проведени през 1747 по време на Англо-испанската война за асентото, между испанския 70-оръдеен линеен кораб Глориосо и няколко британски ескадри от линейни кораби и фрегати, които се опитват да го пленят.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Ángel Cortellini Sánchez.
Лагер (на немски: Lagerbier) е най-разпространения в света тип бира – повече от 90 % от различните марки бира са тип лагер. При производството на лагер се използват дрожди (Saccharomyces uvarum или Saccharomyces carlsbergensis) за ниска ферментация. Процесът протича при ниски температури – около 5-15 °C, след това за дълго време бирата се съхранява при температура от около 0 ° C – през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Като цяло процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Rjh1962.
Колич (Никола) Ивановски е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Колич Ивановски е роден на 24 септември 1868 година в град Крушево, тогава в Османската империя. Баща му Иван Атанасов е борец за българска църковна независимост в Крушево. По професия Колич Ивановски и братята му Георги, Лецо и Велко са дюлгери. През 1880 година участва в заверата на Ангел Церанец. През 1896 година се жени и същевременно се присъединява като куриер към градския революционен комитет на ВМОРО, основан година по-рано от Павел Христов.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
„Раждането на Венера“ (на италиански: Nascita di Venere) е картина на италиански художник от тосканската школа Сандро Ботичели. Картината представлява живопис, с темперни бои върху платно с размери 172,5×278,5 см.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Sandro Botticelli.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha