От новите статии
Бок-бира (на немски: Bockbier или Starkbier) е вид немска подсилена бира, която основно е тип лагер, с екстрактно съдържание над 16% и съдържание на алкохол : 6.3–7.2 %. Бок бирата може да бъде светло или тъмно пиво. Традиционният бок (Traditional Bock) е създаден в северногерманския град Айнбек в Долна Саксония, който е пивоварен център по времето на Ханзейския съюз (ХІV – ХVІІ век). Айнбек получана статут на град през 1240 г., както и правото да произвежда собствена бира.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Kopyr.
Устройството за излитане и кацане на един летателен апарат включва сложен комплекс от механизми, хидравлични елементи и управлението им и силови елементи в конструкцията на центроплана или фюзелажа. Тази съвкупност от технически средства е популярна с наименованието шаси или колесник, макар последното да се отнася само за елемент от цялата система.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Arpingstone.
Сергей Максимилианович Романовски херцог Лайхтенбергски (на руски: Сергей Максимилианович Романовский херцог Лейхтенбергский) е член на руското императорско семейство Романови, херцог, офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Сергей Максимилианович е роден на 20 декември 1849 г. Той е шестото дете на великата княгиня Мария Николаевна, дъщеря на император Николай I и херцог Максимилиан Лайхтенбергски.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
„Дойче веле“ е германската международна медия, включваща телевизия, радио и информационен портал в интернет. Официалната цел на медията според Закона за „Дойче веле“ е „да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси“.
Калсоени (на португалски: Calçoene) е град — община в североизточната част на бразилския щат Амапа. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Ояпоки, мезорегион Северна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 8 964 души, а територията е 14 269.258 km2 (0,63 д./km²). Първоначално селището е основано край водопада Фирмину, като част от тогавашната провинция Грау-Пара. Жителите му по това време живеят главно от експлоатацията на златните мини в Лоуренсу.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Leandroisola.
Траписти, официално Орден на цистерцианците на строгото спазване (на латински: Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae) са католически монашески орден, който се отделя от Ордена на цистерцианците. Орденът е основан през 1663 г. от Арман Жан Ле Бутилие де Рансе, който от 1662 г. е абат на цистерцианския манастир в Ла Трапе във Франция (откъдето идва и названието на монасите на ордена), като реформистско движение, в отговор на отслабването на реда и морала в другите цистерциански манастири.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, PY. Stucki.
Изабел Каро (на френски: Isabelle Caro) е френски модел и актриса. Каро страда от остра форма на анорексия нервоза от тринадесетгодишна, причинена, по думите ѝ, от нейното трудно детство. Изабел Каро се превръща в символ на последствията от хранителните разстройства през 2007 г., когато се снима гола в кампания срещу анорексията („No Anoressia“), предизвикала полемика в различни среди.
Още нови статии от седмицата.

  One Response to “Уикипедия: 36/2011”

  1. Да, Westmalle! Да!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha