От новите статии
Рисперидон (търговски названия Риспердал, Рисполепт, Рисполукс) е атипичен антипсихотик, използван за подтискане на симптомите на шизофрения, шизоафективно разстройство и маниакални епизоди при биполярно разстройство. Рисперидонът се отличава със силно изразени странични ефекти върху метаболизма, като напълняване и отслабване на имунната система, както и с късна дискинезия и невролептичен малигнен синдром.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Ben Webber.
Драган Богдановски (на македонска литературна норма: Драган Богдановски) е политически емигрант и дисидент от Югославия, македонист и съосновател на ВМРО-ДПМНЕ. Драган Богдановски е роден през 1929 година в кумановското село Клечовце, тогава в Кралство Югославия. Дядо му е участник в Илинденско-Преображенското въстание като четник при Атанас Бабата. Основно образование получава в Куманово и Битоля, а след това следва в земеделския факултет в Земун.
Битолска българска община е гражданско-църковно сдружение на българите екзархисти в Битоля, Османската империя, съществувало от 1868 до 1913 година, когато е закрита след Междусъюзническата война от новите сръбски власти. В средата на 19 век в Битоля започват дейност Лазаристи католици, които отварят български училища с учители чужденци, които не просъществуват дълго.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Синантропия (на гръцки: syn- – заедно с + anthro – човек) е термин, който описва специфична форма на коменсализъм, при която животно или растение съжителства с човека като се възползва от променената среда на обитание, която създава подходящи условия за развитие на вида. Синантропията характеризира взаимовръзките между дивите видове, които по някакъв начин обитават жилищата на хората или са в непосредствена близост до тях и не включва одомашнените видове.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, H. Zell.
Военното летище Балчик е едно от летищата в България, което поради стратегическото си местоположение е имало различни авиационни формирования и е изпълнявало различни по вид и характер задачи, свързани с отбраната на страната. Въпреки големите структурни промени във ВВС и разформироване и закриване на авиационни бази, Военно летище Балчик продължава да изпълнява задачи свързани с отбраната.
Мария-Амалия е родена на в двореца Касерта, близо до Неапол, на 26 април 1782 г. като Мария Амалия Тереза де Бурбон, пинцеса на Неапол и Сицилия. Тя е дъщеря на неаполитанския крал Фердинанд IV и на австрийската ерцхерцогиня Мария-Каролина Хабсбург-Австрийска – дъщеря на австрийската императрица Мария Тереза. Мария-Амалия е племенница на френската кралица Мария-Антоанета. Мария-Амалия получава добро възпитание в духа на католическите ценности.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Louis Hersent.
Давидов (на немски Oettinger Davidoff Group) е марка швейцарски луксозни тютюневи изделия – пури, цигари и тютюн за лула. Към настоящия момент марката е притежание на компанията Империал Тобако. Дружеството Давидов е създадено в Женева в началото на ХХ век. Магазинът открит от семейството Давидов се превръща в марка със световна известност. От 1946 г., след няколко обиколки и проучване в Бразилия и Карибите, Зино Давидов стартира собствено производство на пури.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha