От новите статии
Щипската българска община е гражданско-църковно сдружение на българите екзархисти в Щип, Османската империя, съществувало до 1913 година, когато е закрита след Междусъюзническата война от новите сръбски власти. Щип в 19 век е процъфтяващ занаятчийски център с добре развито кожарство, шарлангаджийсктво, чохаджийство и други.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Хаплогрупата G2c (G5) е Y-хромозомна хаплогрупа и се определя от наличието на мутацията M377. Тя е клон на хаплогрупа G, която от своя страна се определя от наличието на мутацията M201. [1] G2c е основната хромозома на Y-хромозомната хаплогрупа, а в същото време е и уникална, тъй като се среща с много висока честота сред ашкеназите. Тази хаплогрупа е силно генетично свидетелство за това, че ашкеназите са сравнително отскоро в Европа.
Лефе (на нидерландски: Leffe) е марка белгийска абатска бира, тип ейл, произведена и бутилирана от пивоварната компания „Анхойзер-Буш ИнБев“ (Anheuser-Busch InBev), Льовен, Белгия. „Лефе“ e една от белгийските марки бира, които имат правото да носят логото „Призната белгийска абатска бира“ (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващо спазването на стандартите на „Съюза на белгийските пивовари“ (Unie van de Belgische Brouwers). Историята на бирата „Leffe“ е свързана с абатството „Notre Dame de Leffe“, основано през 1152 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, LeeKeoma.
Върнън Ърл Монро (на английски: Vernon Earl Monroe ), роден на 21 ноември 1944 г. във Филаделфия, САЩ, е бивш американски баскетболист, плеймейкър, известен с изящния си стил на игра, включващ великолепен дрибъл, изумителни подавания и много новаторски движения. Неговите прякори са „Перлата“, „Черния магьосник“, а по уличните игрища в родния си град Филаделфия е известен още и като „Черния Исус“.
Раннонеолитното селище в близост до село Оходен е едно от най-ранните човешки селища откривано в Европа. Тук са запазени останки от древен храм на плодородието, основи на жилищни постройки, некропол. Проучването се извършва от учени от Регионалния исторически музей във Враца от 2002 година като продължава и днес. Край село Оходен е открит най-старият храм на Слънцето на възраст около 8 хилядолетия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Вася Атанасова.
Натриевият хипохлорит с химична формула NaClO е натриева сол на хипохлористата киселина HClO. Той се използва в бита в различни дoмакински препарати за почистване, дезинфекция на санитарни помещения и басейни, отстраняване на мухъл, избелване на бельо (белина) и др.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Ben Mills.
Мария-Хенриета Австрийска е австрийска ерцхерцогиня и кралица на Белгия – съпруга на белгийския крал Леополд II. Мария-Хенриета е родена на 23 август 1836 г. в Будапеща като Мария-Хенриета фон Хабсбург-Лотарингия, ерцхерцогина Австрийска. Тя е дъщеря на австрийския ерцхерцог Йозеф и на принцеса Мария-Доротея Вюртембергска. По бащина линия Мария-Хенриета е внучка на император Леополд II. Заедно с братята и сестрите си Мария-Хенриета израства в Унгария.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha