От новите статии
Саломе I (на латински: Salome; * 65 пр.н.е., † 10 г. сл.н.е.) e единствената сестра на Ирод Велики от династията Иродиади. Дъщеря e на идумееца Антипатър II и набатейката Кипрос. Тя има четири братя Фасаел, Ирод Велики, Йозеф и Ферорас. Саломе се омъжва първо за чичо си Йосиф, брат на Антипатър. След екзекуцията на съпруга ? тя е омъжена от брат си за Костобар (34 пр.н.е. управител на Идумея и Газа).
Чарли и неговият оркестър, познат като Бруно и неговите суинг тигри, Бандата на Темплин или Джаз групата на г-н Гьобелс (на английски: Charlie and His Orchestra, Mr. Goebbels Jazz Band, Templin band, Bruno and His Swinging Tigers), е пропаганден суинг оркестър, спонсориран от Нацистка Германия. Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс решава да разпространява радио предавания на ниски честоти в САЩ и частично във Великобритания. Въпреки, че вариациите на джаз музиката са неприемливи за Национал-созиализма, е взето решение тази пропаганда да се извършва чрез Чарли и неговият оркестър.
Христо Петров (Петрушев) Кюркчиев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Роден е в 1872 година в Крушево. Родът му произхожда от крушевското село Бучин, но поради преследвания от турци дядо му Трайче Стрезов се изселва в града. Христо Кюркчиев завършва гимназия и говори френски и турски. Занимава се с обущарство и влиза във ВМОРО. При избухването на Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година в Крушево и обявяването на Крушевската република Кюркчиев заедно с Вангел Дину, Георги Чаче, Теохар Нешков, Димитър Секулов и Никола Балю влиза в Привременното правителство.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Псевдочумата по птиците (на латински: Pseudopestis avium, нарича се още Нюкясълска болест, на английски: Newcastle disease) е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.01, Lucien Mahin.
Югоизточна Англия (на английски: South East England) е един от деветте региона в Англия, дефинирани от правителството на Великобритания за статистически и други цели. Регионът обхваща девет графства с обща територия от 19 096 квадратни километра и население, към 2010 година, от 8 522 900 жители.[1] В района на Югоизточна Англия се намират два национални парка и два обекта на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО – Кентърбърийската катедрала[2] и дворецът „Бленъм Палас“[3].
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Cruccone.
Храмът на Ешмун (на арабски: ???? ?????) е древно място за поклонение, посветено на бог Ешмун, финикийски бог на лечението. Намира се в близост до река Авали и на 2 км (1,2 мили) североизточно от Сидон в югозападната част на Ливан. Строен и реконструиран е от 7 век пр.н.е. до 8 век, което предполага интегрираната му връзка с близкия град Сидон.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Odilia.
Метеор е серия от метеорологични спътници от СССР, изстрелвани от 28 август 1964 г. На борда на спътника се намирала телевизионна, инфрачервена и актинометрична апаратура. Телевизионната апаратура се състояла от две камери и позволявала да се осъществи заснимане на осветената част от повърхността на земята във видимия диапазон (0,5 — 0,7 микрометра).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, El Salvador.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha