От новите статии
Евгени Кисин (рус. Евге?ний И?горевич Ки?син) (род. 10 октомври 1971, Москва) е руски пианист, изпълнител на класическа музика. Евгени Кисин е роден в Москва. На 6 години постъпва в музикалното училище „Гнесини“. Първият му и единствен педагог е Анна Павловна Кантор. Първоначално, като вундеркинд, e наричан Женя Кисин. На 10 години за първи път изнася концерт с оркестър, като изпълнява концерт № 20 в ре минор на Моцарт.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Yuyu.
Райнхайтсгебот (на немски: Reinheitsgebot ReinheitsgebotЗакон за чистотата на бирата) е закон от 23 април 1516 г., регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки : вода, ечемик и хмел. От 1994 г. денят на приемането на закона се празнува в Германия като Ден на немските бири (Tag des Deutschen Bieres). Законът е издаден в град Инголщат от баварския херцог Вилхелм ІV (1493-1550) на 23 април 1516 г. В закона се установяват задължителни правила за производството, търговията и ценообразуването на бирата.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Сър Артър Харден (12 октомври 1865 – 17 юни 1940) е английски биохимик. Той получава нобелова награда по химия през 1929 заедно с Ханс фон Ойлер-Келпин за изследванията си върху алкохолната ферментация и ферментите (ензимите), участващи в нея. Роден е в Манчестър в семейството на Алберт Тайъс Харден и Елиза Макалистър. Получава началното си образование в частно училище и после в Тетънхол колидж, Стафордфийр. През 1882 г. е приет в Оуенс колидж към Манчестърския университет, завършва през 1885.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Nobel Foundation.
Александър Александрович Фрезе (на руски: Александр Александрович Фрезе) е руски офицер, генерал от пехотата. Участник в Руско-турска война (1877-1878). Александър Фрезе е роден 17 юни 1840 г. в гр. Нерчинск, Русия. Произхожда от дворянския род Фрезе в Казанска губерния. Завършва Корпуса на планинските инженери на Санкт-Петербургския планински институт (1860). Посвещава се на военното поприще като поручик от корпуса.
Миграцията на птиците представлява извършване на редовни прелети от много видове птици, които се осъществяват в резултат на сезонни или периодични премествания на птиците дължащи се на настъпили промени в средата на обитание, наличността на хранителните ресурси или метеорологични промени.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.5, Thermos.
Адиабена е област в горното течение на река Тигър. През по-голяма част от елинистическия период в Ориента след завоюването му от Александър Македонски, областта е автономно васална на Партското царство, а в началото на нашата ера се ползва и със самостоятелност във вътрешните работи в продължение на век (15-116 г.). През 36-60 г. при управлението на Изат, сина на Монобаз I и Елена, Адиабена се включва в династичните борби в Партия, като преди да заеме трона Изат и майка му Елена приемат юдаизма според „Юдейски древности“ на Йосиф Флавий (разказът на това събитие Йосиф е отразен и в Мидраша).
Кадина река (на македонска литературна норма: Кадина Река) е река в централната част на Република Македония.[1] Извира високо в планината Якубица и тече на изток межу планините Голешница (на юг) и Китка (на север), за да се влее във Вардар, като неин десен приток.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Марио Шаревски.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha