От новите статии
Йоланд (на шведски: ?land ?land) е шведски остров, разположен в Балтийско море, близо до град Калмар. Със своите 1344 km2 това е и вторият по-големина остров в Швеция. Населението на острова към дата 30 юни 2011 година е 24 755 души [1], но по време на шведския празник Мидсомар на острова често се събират около 500 000 души. Остров Йоланд е естествено отделен от основната земя с протока Калмарсунд, но е достъпен посредством 6 кимолетровия мост Йоланд, изграден през 1972 година.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, CIA.
Шестнадесети корпус на НОВЮ е комунистическа партизанска единица във Вардарска Македония, участвала в така наречената Народоосвободителната войска на Югославия. Създаден е през първата половина на октомври 1944 година. Включва в състава си Четиридесет и втора македонска дивизия на НОВЮ и Кумановската дивизия на НОВЮ. За първи командир на корпуса е назначен Петър Брайович, а за политически комисар Борис Чушкаров.
Ха?ралд Ха?рман (на немски: Harald Haarmann) е германски езиковед и културолог, живеещ и работещ във Финландия, автор на повече от 40 книги на различни езици. Харман е възпитаник на университетите в Хамбург, Бон, Коимбра и Бангор. Защитава докторантура в Бон през 1970 и професура в Трир през 1979.
Ко?и херпесвирусна инфекция по шарана (на английски: Koi herpes virus или KHV) е заболяване по шарана и неговите декоративни разновидности. То е силно контагиозно и може да причини до 100% смъртност. Причинителят е ДНК вирус, принадлежащ към семейство Alloherpesviridae. Болестта при шарановите риби е регистрирана за първи път през май 1998 г.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Jdimmers.
Argulidae е семейство паразитни нисши ракообразни известни и с името Шаранови въшки или Въшки по рибите. Представителите на рода имат несигурно положение в клас Челюстнокраки. Въпреки че се приемат за примитивни форми фосилни остатъци от сходни древни видове до момента не са открити. Семейство Argulidae е единствено в род Arguloida (понякога наричан и „Arguloidea“),[1] въпреки че е предложено в него да се обособи и второ семейство Dipteropeltidae.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Michal Grabowski.
Битката за Вуковар e продължилата 87 дни между август и ноември 1991 обсада на град Вуковар в източната част на Хърватия от части на Югославската народна армия (ЮНА), подкрепена от сръбски паравоенни формирования. Битката е едно от ключовите сражения във Войната в Хърватия. Преди избухването на войната бароковият град Вуковар е процъфтяващ, със смесено население, съставено от хървати, сърби и други етнически групи. През 1990 националистическата политика, водена от сръбския президент Слободан Милошевич и хърватския президент Франьо Туджман, довежда до избухване на въоръжено въстание на хърватските сърби, подкрепено от сръбското правителство и паравоенни формирования.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, anj?i.
Мегалитът над село Бузовград (Врата на богинята Майка и Бащин камък или Бубакая) представлява древно светилище от времето на късния енеолит и началото на бронзовата епоха[1]. Намира се по северните склонове на Сърнена Средна гора в близост до село Бузовград, община Казанлък.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Predavatel.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha