От новите статии
Битката при Йоланд е морско стражение в Балтийско море между обединения датско-норвежко-холандски флот и флота на Кралство Швеция, протекло на 1 юни 1676 година. Битката е част от по-мащабната Сконска война (1675-1679), която се води за доминация в южно Балтийско море.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Romeyn de Hooghe.
Сиргиан Палеолог Филантропин е византийски аристократ и пълководец от смесен гръцко-кумански произход. Той взема активно участие в гражданската война между Андроник II Палеолог и внука му Андроник III Палеолог, като в хода на събитията Сиргиан неколкократно сменя страните, а накрая, малко преди да бъде убит от византийски наемници, отцепва обширни територии в Македония, които предава на сръбския крал Стефан Душан.
Ерик Юан Стагнелиус (на шведски: Erik Johan Stagnelius) е романтичен шведски поет и драматург. Роден е на 14 октомври 1793 година в Гердсльоса, на шведския остров Йоланд, и умира на 3 април 1823 година в Стокхолм. Твори през периода на разцвет на шведската поезия, за който допринася и със своето творчество. Късият и мистериозен живот, допринасят за неговата известност и популярност в родината му. Бащата на Ерик Стагнелиус е викарий на остров Йоланд, а по-късно и епископ в град Калмар, което допринася за духовното развитие на Стагнелиус.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Никола Рашев е български електроинженер, стопански деятел и рационализатор, въздържател, есперантист. Никола Драганов Рашев е роден на 27.10.1904 г. в малкото балканско селище Бялковци, тогава махала на с. Беброво – Великотърновско. Баща му, Драган Рашев, е малоимотен селянин, един от основателите на земеделската дружба в Бебровска община. През пролетта на 1923 г. е избран за народен представител от БЗНС и остава такъв до Деветоюнския преврат.
Аргировият триод e среднобългарски книжовен паметник от края на 12 или началото на 13 век. Написан е на кирилица с глаголически вписвания. В многото преписи има следи от глаголица, което се смята за характерна черта за паметници от югозападните български земи. Част е от постен и цветен триод (триод-пентикостар).
Национално знаме на Сейнт Винсент и Гренадини (на английски: Flag of Saint Vincent and the Grenadines) е прието на 12 октомври 1985 г. и е един от националните символи на островната карибска държава. Сейнт Винсент и Гренадини е от малкото страни от Британската общност, които не приемат британската флагова система и използва един национален флаг за всички цели – държавни, национални, военни, морски. Съотношението от 2:3 на националното знаме също така не отразява британски традиции.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, SKopp.
Дъждобранът (буквално браня, опазвам от дъжда) e вид връхна дреха (яке, палто), направена от непромокаема, водоустойчива материя, която служи за защита на тялото от дъжда. Дъждобранът може да се комбинира с водонепропускаем панталон и гумени ботуши. Той може да има различни форми и характеристики в зависимост от употребата – всекидневна употреба, лов, военни операции, но общият знаменател е водоустойчивостта. Дължината на дъждобрана може да бъде до хълбоците, до коленете или до глезените.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Stougard.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha