От новите статии
Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп (на шведски: Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp) е шведска кралица-консорт, съпруга на крал Карл X и майка на Карл XI. Хедвиг Елеонора е управляващ регент три пъти и де факто първа дама в период от 61 години — от 1654 до смъртта и през 1715 година. Тя е дъщеря на херцог Фридрих III Холщайн-Готорп и Мария Елезабета Саксонска. Хедвиг Елеонора произхожда от знатно семейство. Нейният баща е херцог Фридрих III Холщайн-Готорп, а майка и е Мария Елезабета Саксонска.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, David von Krafft.
Никола Атанасов Попстефанов (изписвано до 1944 година: Никола п. Стефановъ) е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Върховния македоно-одрински комитет. Никола Попстефанов е роден на 23 февруари 1884 година в град Охрид, тогава в Османската империя. Завършва основно училище в Охрид, след което учи в третокласното румънско училище в Битоля. През май 1902 година става учител в Турну Мъгуреле, но през 1903 година пристига в София и се включва в четата на Сотир Атанасов, част от по-голямата чета на Михаил Ганчев.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Коста Новакович (на сръбски: Коста Новаковић или Kosta Novakovi?) е сръбски журналист и политик, комунист. Коста Новакович е роден в Чачак на 6 юни 1886[1] или 1889 година.[2] Още в гимназията в 1903 година влиза в работническото движение. Заедно с Димитрие Туцович е лидер на Сръбската социалдемократическа партия. На учредителния конгрес на Комунистическата партия на Югославия в 1919 година е избран за член на Изпълнителния комитет на Централното партийно събрание.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Столично е търговска марка българска бира, тип лагер, в стил бок бира, която се произвежда от пивоварната „Загорка”АД, гр.Стара Загора, собственост на международната пивоварна компания „Хайнекен”. Столично (Stolichno Bock Beer) е единствената бок бира, произвеждана в България. Отличава се с тъмен червеникавокафяв цвят с гранатови отблясъци. Характерен акцент в аромата на Столично е силният карамел, който присъства и във вкуса заедно с нотки на кафе. Столично се прави по оригинална рецепта с изцяло тъмни малцове, разработена от майстори пивовари от „Пивоварна Ариана“ АД, наследник на чешката пивоварна фабрика на братя Прошек, и „Загорка“ АД, под ръководството и контрола на холандски пивовари от Heineken N.V.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, LeeKeoma.
Едуард Рейли Стетиниус-младши (на английски: Edward Reilly Stettinius, Jr., 22 октомври, 1900 г., Чикаго — 31 октомври, 1949 г.) е американски промишлен магнат, заемал поста държавен секретар на САЩ по времето на президентите Франклин Делано Рузвелт и Хари С. Труман. Роден е в Чикаго в семейството на финансиста Едуард Стетиниус-старши, партньор на Джон Пирпонт Морган. Завършва училището Помфрет през 1920 г. и университета на Вирджиния през 1924 г. Започва работа в General Motors, като през 1926 г. става помощник на вицепрезидента, а през 1931 г. сам става вицепрезидент на компанията.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Office of War Information.
Херцогство Бавария (на немски: Herzogtum Bayern) е едно от петте племенни херцогства, съществували през Средновековието в Югоизточна Германия на територията на съвремена Бавария. Първото херцогство е образувано още през 6 век.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Tk.
Бенковска гъска[1] (нарича се още Бенковска бяла гъска[2] и Бяла Бенковска гъска[3]) е единствената българска порода гъски. Селектирана е с направление производство на гъши черен дроб. Породата е създадена чрез кръстосване на местни гъски от района на село Бенковски, Пловдивско с тулузки, емденски, рейнски, бели унгарски и други породи гъски.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha