От новите статии
Общинска банка е българска банка създадена от Столична община. Банката започва работа през 1996 г. в началото на мандата на кмета Стефан Софиянски, но решението за създаването ? е взето в края на мандата на предишния кмет, Александър Янчулев.[1] През 2004 г., под председателството на Любомир Павлов, чрез различни механизми общината губи част от акциите си и компании контролирани от Христо Ковачки придобиват 27% от капитала, което, при устав изискващ 3/4 мнозинство за взимане на важни решения, им дава право да блокират решенията на мажоритарния собственик.
Антигон I Монофталм или Еднооки (на гръцки: Antigonos I Monophthalmos‚ ????????? ? ???????????, ???????????; * 382 пр.н.е.; † 301 пр.н.е. при Ипс) е македонски пълководец, който след смъртта на Александър Велики става един от най-важните диадохи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, ESnible .
Варлаам Калабрийски или Варлаам от Калабрия (роден със светско и латинско име Бернардо Масари) е калабрийски монах, писател, философ и теолог, който завършва земните си дни в лоното на Римокатолическата църква в сан като епископ на Джераче. [1] Варлаам е инициатор и активен участник в богословско-философско движение във Византия от XIV век, известно като варлаамитство, което се противопоставя и противоборства на друго такова на изток в православната църква – исихазма и на учението на Григорий Акиндин.
Абатство Орвал (на френски: Abbaye d’Orval, официално наименование „Notre-Dame d’Orval“) е трапистко абатство в селището Villers Devant Orval, днес част от гр.Флоранвил, окръг Виртон, провинция Люксембург, Южна Белгия. Абатството е част от Ордена на цистерцианците на строгото спазване.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Evelyn and Robert Wirth.
Клетъчното дишане е набор от метаболитни реакции и процеси протичащи с клетките на организмите, при които биохимичната енергия от хранителните вещества се трансформира в аденозинтрифосфат (ATP) и се освобождават крайни продукти. Реакциите осъществяващи се при дишането са катаболитни и включват редокс реакции (окисление на една молекула и редукция на друга).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, RegisFrey.
Кавказ (или порт Кавказ) е пристанище на Керченския пролив в Темрюкски район, Краснодарски край, Русия. Намира се на пясъчната коса Чушка. Построен е през 1953 г. Основното му предназначение е обслужване на Керченския ферибот (линия порт Крим – порт Кавказ). Инфраструктурата на порта е позволявала да се осъществяват превози на пътници, автомобили и железпътни вагони.
Илия Попиванов с псевдоним Бобошевски е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация. Илия Попиванов е родом от Неврокоп[1], тогава в Османската империя. Учител е по професия и се присъединява към ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година[2]. През 1912 година е избран в ръководството на общинското управление като председател на тричленна комисия, след напускането на действащия кмет Пейо Яворов[3].
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha