Тези дни отново в няколко блога се коментират нарушенията на авторски права из български сайтове. По този повод ще разкажа една история от съвсем друга класа – тя значително разтегна представите ми за това колко тъп може да бъде човек.

Увод

Фирмата, за която работя, се занимава с монтаж на стоманени конструкции. Продуктът е сравнително специфичен – има заместители, но не и преки аналози на българския пазар. Да кажем, като Епъл при компютрите. Фирмата си има и един прост, близо десетгодишен сайт (този гражданин имаше пръст в създаването му, но това вече е уеб археология). На него има малко текст и повече снимки на вече построени сгради. Дотук добре.

Преди няколко месеца някой случайно попадна на сайта на някаква неизвестна за мен местна железарска фирма. На него бяха качени почти всички снимки от сайта ни, като на някои ясно се виждаше и логото ни. Честно казано, имах нужда от известно време, за да повярвам на очите си, защото не става дума просто за откраднати снимки. За да се рекламираш с продукт, който е напълно невъзможно да възпроизведеш, се изисква много повече. Интелектуален дефицит, граничещ с патология, за да се изразя деликатно.

След първия шок разгледах по-подробно сайта и установих, че и част от текста е копиран. При това в него беше заменено само името на фирмата, а имената на няколко стандартизирани системи си стояха в оригинал. Все едно да видиш реклама за Лада Кайен.

Изложение

Изобщо нямам представа какво си е въобразявал, че прави авторът на сайта. Мога само да кажа какво направихме ние.

Това не са първите малоумници, на които попадаме, затова реакцията не изискваше много размисли – телефонно обаждане на адвоката ни. Тъй като доказване на преки щети в случая е трудно, за начало изпратихме едно писмо до Комисията за защита на конкуренцията.

Преди 2-3 седмици КЗК стигна до някакво заключение и им наложи глоба от 5 хиляди лева. Още не съм чел пълния текст, но идеята е, че глобата е пропорционална на продължителността на ползване на материалите. Ние, естествено, ще обжалваме решението във Върховния съд, тъй като е сумата изглежда незадоволително малка.

Междувременно КЗК е установила кой е авторът на сайта. Изглежда има възможност да се предизвика наказателно преследване срещу него, в момента обмисляме дали си струва.

Заключение

Към днешна дата, специалистите са махнали от сайта си нашите снимки (има една чертана схема, която още си стои). Заменили са ги със снимки, събрани от други места, повечето на фирми, работещи на българския пазар. Текстовете ни също си стоят.

Ние сме търпеливи, което е важно при работа с държавните институции. КЗК може да се готвят за ново писмо за продължаващото нарушение.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha