Stata_window.jpg

© The Daily Telegraph 1968

Преди няколко дни попаднах на една интересна за мен информация, която само затвърди предубежденията ми към сглобяемия стоманобетон и газовите инсталации.

Става дума за инцидент в Лондон през май 1968 г. в Ронан Пойнт, завършен два месеца по-рано панелен блок. Сградата е на 23 етажа, конструкцията е безскелетна – т.е. стенните панели са носещи и на тях стъпват хоризонтални подови панели. Нищо особено, в София има много такива. В американското списание, в което за пръв прочетох за случая, се бяха опитали да обяснят идеята да се строи подобно нещо със следвоенната мизерия в Европа…

Та, една ранна сутрин, някаква баба на 18-тия етаж отива в кухнята, за да си свари чай. Газовата печка предизвиква експлозия, която избива един стенен панел. Както споменах, стенните панели са носещи, поради което подовете на горните етажи падат, при което събарят и останалите нива надолу. Резултатът се вижда на снимката. Четирима загинали и седемнайсет ранени.

За капак (и за радост на жълтата преса) бабата, заедно с печката, е изхвърлена от експлозията в съседно помещение и оцелява. След това, казват, пренесла печката в новото си жилище.

Цялата тази история става причина в някои строителни норми да се добавят изисквания за предотвратяване на прогресивно разрушение – непропорционално големи щети, възникнали в резултат на разрушение на отделен елемент.

Както показва случаят със Световния търговски център, скелетните сгради имат значително преимущество в това отношение. Там бяха унищожени много по-големи части от конструкцията, но сградите издържаха по няколко часа, много повече от почти мигновеното разрушение на Ронан Пойнт. Според някои оценки, дори едната кула се е срутила заради пожара, а не в резултат на преките конструктивни поражения.

  3 Responses to “Панелни блокове и газ”

  1. [...] си говорехме за панели: [...]

  2. Фен, куличките в Манхатан са си взривени много професионално. Потърси си материали по темата, ама ги няма в уйкито ;-)

  3. Чел съм доста от професионален интерес и е съвсем възможно да паднат и само от самолетите. За Уикипедия също грешиш – за колкото по-голяма глупост се сетиш, толкова по-вероятно е тя вече да е там. :D

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha