Февруари беше месец на България (и на руския език, паралелно) в Уикипедия на осетински език. Това ще рече, че група редактори се опитват през този месец да създадат/подобрят повече статии по съответната тема. За съжаление не мога да разбера защо е избрана точно България, изглежда карат подред различни държави от региона.

Преди няколко месеца подобна кампания имаше в Уикипедия на руски, но там нещата протекоха в друг мащаб. Ботове генерираха статии-чирози за хилядите селища в България, все още има желаещи да се равняват по волапюк. :)

В Уикипедия на осетински нещата са по-скромни. Проектът има около 2700 статии, от тях към момента 100 са свързани с България. Подборът включва тривиални (градове, административни единици, Георги Димитров е дежурен в постсъветската зона) и екзотични елементи (Христина Чолакова, областен управител в Сливен?!).

По-интересно ми беше да разгледам подобна малка Уикипедия. Създадена е преди 4 години, но като обем все още е на нивото на Уикипедия на български на нейния шести месец. Човекът, който я е създал, все още прави към 2/3 от редакциите, като самият той е руснак и осетинският му е трети или четвърти език. Общо потребителите с повече от 100 редакции месечно са 5-6 души. Към момента не може да се говори за ефективна общност. Пак се стига до въпроса за яйцето и кокошката в Уикипедия – съдържанието привлича потребители, потребителите създават съдържание…

В момента Уикипедия има 150 езикови версии с по-малко от 5 хиляди статии. Повечето от тях изглеждат безнадеждни, поради малкия брой потенциални потребители. Би било интересно да се проследи кои от тях ще оживеят (чети, ще успеят да създадат реални общности).

 

  4 Responses to “Месец на България в Уикипедия на осетински”

 1. Господин Колев,
  Искрено съм впечатлен от професионалните Ви постижения, описани в графата „За автора“ – „участвал в проектирането на няколко стотин сгради“! При това метални конструкции, по които има доста повече работа от стоманобетонните!
  След като изпих следобедното кафе се замислих и отново проверих рожденнта Ви дата – 1976. От това си направих следните изводи: дипломиране около 2000-та година, трудов стаж до момента 9 години, трудов стаж като студент – да приемем 2 години, общо около 11 години. „Няколко стотин“ обикновено означава число между 300 и 900. Да приемем 600. Значи за 11 години сте участвали в проектирането на около 600 сгради. Това прави по 55 сгради на година, или по 4,6 сгради на месец, или по 1 сграда на седмица плюс още малко.

  Господин Колев, ама Вие насериозно ли? :lol

 2. Хехе, четете по-внимателно. „Участвал съм“ не значи, че съм ги проектирал изцяло.

  В повечето случаи става дума за проверка на по една рамка, за да бъде направена оферта. На другия край на скалата са по-сложни КМД-та, които отнемат по няколко седмици. Но ако си говорим за спортни постижения, докарвал съм до 2-3 (доста прости) сгради на ден на фаза ТП. Въпрос на софтуер и стандартизация.

 3. » защо е избрана точно България

  Болгария была выбрана среди первых, потому что она всего лишь за морем — фактически соседняя страна. Кроме того в Осетии, особенно люди старшего поколения, считают Болгарию особенно близкой страной — в советские времена у Владикавказа были побратимские отношения с Кырджали, до сих пор есть улица Кырджалийская, памятник-бюст Димитрову (подарок Кырджали) и так далее.
  Есть и более глубокие исторические параллели — Осетия вошла в состав Российской империи по договору в Кучук-Кайнарджи.
  Есть и связи в интернете, несколько болгарских активистов захаживают на осетинские форумы с гипотезой иранского происхождения протоболгар.

  Спасибо за внимание к нашему скромному разделу Википедии :) Я боялся, что наш „болгарский месяц“ пройдёт вообще незамеченным :)

  {Извините, що пишам по руски. Надявам се, що ми разбираш.}

 4. И аз благодаря за вниманието. :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha