Прибирайки се към офиса преди малко, чух по радиото за поредната инициатива в комсомолски стил, този път на някаква пантеистична секта. Идеята е в определен ден хората да изгасят осветлението си, като по този начин забавят глобалното затопляне, напомнят си сами колко лош начин на живот водят и въобще, както каза водещата, се опитат да „умилостивят света“ (sic!).

Тази работа насочи извратеното ми съзнание в посока, вероятно непредвидена от инициаторите.

* * *

Започвам с едно поясняващо отклонение. Тези дни, чоплейки нещо из Уикипедия, се наложи да потърся малко информация за ПАВЕЦ Чаира. Срам не срам, макар че съм правил една малка сграда там, изобщо не бях наясно какво представлява това съоръжение. Става дума за най-голямата водноелектрическа централа в България и вероятно най-големия промишлен проект в страната през 90-те години.

Капацитетът на централата е почти колкото на два от затворените блокове в Козлодуй взети заедно. В същото време реализацията на проекта минава без много шум из медиите, без агитки „за“ и „против“, без да е национален обект със специални пълномощници на ЦК на БКП. Малко повече информация има на сайта на НЕК.

* * *

Та, да се върна на извратеното си мислене. Слушам аз за богоугодната инициатива за гасене на осветлението и си представям следната картина. Обзети от грижа за правнуците, членовете на 2 милиона български домакинства изведнъж изгасят осветлението, намалявайки потреблението на електричество с няколкостотин мегавата. За да компенсира разликата, ПАВЕЦ Чаира пуска четирите си агрегата на помпен режим и те гълтат 788 MW в продължение на 1 час. В резултат на това се получава фира от 80 000 kW.h, заради неефективността на агрегатите.

Супер, а? :D

 

  16 Responses to “Екосектанти и ПАВЕЦ Чаира”

 1. Благодаря за информацията. Не че щях да гася осветлението.

 2. радостно е, че псевдо-еко-зомбитата имат опозиция в лицето на мислещи хора :)

 3. Не че нещо, ама:

  Спестени: Няколко стотин мегаватчаса
  Фира: 80 мегаватчаса

  Разликата според теб положителна или отрицателна е?

 4. „…Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем. Другата цел беше да се започне дебат по проблема. Това, коeто е необходимо, за да се спре климатичната криза е малки действия всеки ден и час от много хора, казват от WWF…“

  http://www.panda.org/bg/news_facts/?161001/earthhoursofiaresults

 5. @Peter: Фирата е нетна стойност. Агрегатите имат мощност 788 MW в изпомпващ режим и 864 MW в генериращ режим. Разликата между двете (~80 MW по 1 час) е чиста загуба. Естествено, това е съвсем груба сметка. Системата би трябвало да има и други буфери, с които да обира флуктоации в потреблението, но аз не съм специалист.

  @Alexandra: Има и много по-ефективни средства за стимулиране на „малки действия от много хора“. Например, премахване на скритите субсидии за топлофикациите. Но това не звучи толкова cool.

 6. Ти търсиш cool в ситуацията и само това виждаш, не ние. И не схващаш цялостния замисъл. Той е повече хора да станат съпричастни към идеята. И въобще да им мине през ум, че могат да пестят енергия. По цял свят. Не само у нас. Еднократното рязко намаление на потреблението може да има и отрицателни ефекти. Но ако по този начин успееш да накараш все повече хора да пестят, повдигне се обществен дебат по въпроса, окаже се натиск върху отговорните институции и току-виж, някой ден трайно намалее потреблението на енергия – положителният ефект ще е далеч по-голям. Особено за България – страната, която разхищава най-много енергия в ЕС. И не само заради пропуски и дефекти в системата, а и заради навиците на гражданите си.
  Но тия работи не стават от само себе си. Винаги на първо място е общественото мнение и подкрепа. А именно това прави Часът на Земята. Едно от малките действия.
  И не виждам с какво той пречи да се премахнат субсидиите, за които говориш. Премахвай ги, WWF не се борят с теб да те спрат.

 7. Така, де. И аз не преча на никого да си гаси лампите. Това е свободна страна.

 8. Ми за мен осъждането и порицаването е един вид опит да се пречи и да се работи в обратната посока.

 9. Това не е порицаване, това е присмиване. :)

  Едно време в подлеза на НДК имаше надпис „Присъди се готвят на присмивачите“. Винаги съм приемал, че се отнася за мен по някакъв начин. :D

 10. Да, така си е. Затова в един момент и аз реших, вместо само да приказвам и да давам акъли, където не ми ги искат, да опитам да направя нещо. И започнах. Не мога да кажа, че всичко, което правя в името на добра кауза е безгрешно и ще даде положителен резултат, защото сама не знам още дали е така. Но все някое от тези неща ще даде. А и не греши само онзи, който не прави нищо. Във всеки случай ми писна само да стоя и гледам и да се ядосвам, че оня откраднал това, оня унищожил еди-какво си, прецакали сме си планетата, пък сега ревем, че нищо не можело да се направи. Може и така да е. Но поне може да се опита. И ако не го направим ние – няма кой друг.

 11. Вярно, че малките действия, като гасенето на лампите като се излиза от стаята или спирането на кранчето докато се мият зъбите, може би ще имат голям ефект ако се практикуват от много, наистина много хора, но на практика са необходими по-крайни мерки – разработването на такива технологии, които са по – ефективни и по – енергоспестяващи!
  Но те вероятно ще струват много по-скъпо. Веднага давам пример с хубавите, икономични крушки, които са в пъти повече от не най-обикновените, но нормалните, които също издържат дълго… Та идеята ми е, че трябва ние,самите, да се променим, за да може всичко около нас да се промени- да предпочитаме ‘здравословното“ и „природосъобразното“, и най-важното – да имаме възможност да си го позволим… А оттук пак опираме да системата в която живеем и до това, че на никого не му пука за другите и ако би попаднал някога, по някакъв начин в политиката всеки (с много малки изключения) би крадял както сега крадат…и би се оправдавал:“те колко са крали…защо и аз да не крада“…или „правя го за децата ми, за семейството ми“…или все нещо друго ще се измисли…

 12. „Фирата е нетна стойност. Агрегатите имат мощност 788 MW в изпомпващ режим и 864 MW в генериращ режим. Разликата между двете (~80 MW по 1 час) е чиста загуба.“

  Тази сметка е напълно неадекватна относно описаната ситуация. Вероятно си мислите, че над Чаира има неограничени количества вода, позволяващи й да произвежда 864 МW в режим 365х24. Ако беше така, никой нямаше да строи ПАВЕЦ там, а само обикновена ВЕЦ. Идеята на ПАВЕЦ-а не е да служи като обикновен съпротивителен товар, отнемащ напрежение от системата, а да акумулира енергия за по-късна употреба.

  Любопитно е и как виждащият навсякъде зомбирани и ненормалници (аз съм един от тях според него :D ) Longanlon е напълно лишен от умствен капацитет да види проблема в подобна бакалска сметка :P

 13. Сметката, както и аз казвам, е съвсем бакалска. :)

  Но е относително близка до реалността – не става дума за 365х24, а за 1х1 (1 час). Със сигурност има такъв резерв и в двата басейна. И става дума точно за това – акумулиране на енергия за по-късна употреба.

 14. Както и да я въртите сметката, няма как да получите абсолютна загуба. Може да не спестите за бъдещ период 100% от енергията, но ще имате някаква спестена енергия (да кажем 70-80%). А без намалената консумация няма да имате нищо срещу това.

  А ако не се стигне до използване на ПАВЕЦ-а в акумулиращ режим (чрез динамично намаляване или изключване на мощности, които позволяват това), спестяването ще бъде 100%.

 15. Offtopic: а някой от вас може ли да ми каже как се стига с кола до тази ПАВЕЦ Чаира. Трябва да водя едни студенти ХТС на стаж горе, но никой никога не е ходил там. Мерси предварително на тези, които ще ми пишат на мейла.

  Ч.А.
  charovni@gmail.com

 16. [...] Чаира да поработи на пълна мощност в помпен режим и да похаби 80 000 kWh (това става ако потреблението на електроенергия вземе [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha