Тези дни нямам време нито за Уикипедия, нито за писане тук (поредното, вече трайно, пренасяне), така че слагам само няколко връзки към други публикации:

  • Patricia пише за няколко случки, свързани със свободата на словото и мерките за зазиждане на авторските права – от Великобритания (ей, добре че беше историята с Virgin Killer, та да чуя нещо за Уикипедия по радиото), Португалия и Нова Зеландия. Плюс аргументи за по-активно участие на Фондация Уикимедия в дискусиите по тези въпроси.
  • GerardM коментира локализацията на МедияУики на вепски – явно голям проблем, тъй като половината от нужните думи просто не съществуват на този език. Което ме навежда на разни мисли – реанимирането на почти мъртви езици не е много по-различно от създаването на нови. (Преди време в Уикипедия на български се водеше забавен спор дали македонският е изкуствен език…)
  • Домас Митузас от техническия екип на Уикимедия разсъждава за странностите на свободните лицензи във връзка с негова снимка, оказала се на корицата на издание на Американското дружество на строителните инженери.
  • Изглежда, че Майкрософт прекратяват разработването и поддръжката на Encarta.
  • Уикимедия Германия е договорила споразумение за публикуването на 250 хиляди изображения от Дойче Фототек под свободен лиценз. С което надскача предишната си договорка за 100 хиляди снимки от Бундесархив. Преди години обичайното клише гласеше, че Германия е локомотива на Общия пазар. Поне в Уикипедия нещата все още изглеждат така.
  • И пак Уикимедия Германия организира средносрочен проект, който трябва да позволи включване на карти от OpenStreetMap в статии в Уикипедия. Засега са намерени пари за отделен сървър и е сформиран технически екип, който да работи по въпроса.

 

  One Response to “Само връзки”

  1. Оле-мале, снимките от Бундесархива още ги категоризират. А сега като изсипят два пъти по толкова… O_o

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha