{{ic2|mfa_20080501.png||350}}

В последните седмици четох доста коментари за липсата на ясна позиция на външното ни министерство за независимостта на Косово или приемането на Македония в НАТО. Аз пък смятам, че самото очакване за такава позиция силно надценява възможностите на тази организация.

Мнението ми се дължи на наблюдения на техните действия около авторските права върху съдържанието на собствения им сайт, които ми навяват мисли за биполярно разстройство (по старому – циклофрения).

Преди година и половина министърът обяви с биене на тъпан, че съдържанието на официалния им сайт е достъпно под Криейтив комънс лиценз. На самия сайт се появи надпис от рода на „Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив комънс лиценз“ с връзка към тогавашната версия на cc-by.

Чудесна идея по принцип, но за реализирането има какво да се каже. Още от пръв поглед се вижда, че министерството надали притежава правата върху цялото си съдържание, за да може да го лицензира. Например, за снимките на първите министри задължително трябва да са изпълнени няколко условия: авторът на снимката да е известен, да е починал преди по-малко от 70 години и министерството да е придобило правата от наследниците му. В противен случай снимките са обществено достояние и министерството не може да налага някакви условия.

Към тогавашния момент бях склонен да преглътна тези недостатъци, макар и леко озадачен, че външното министерство, сред чиито служители има десетки дипломирани юристи, има по-непрецизна политика към авторските права от Уикипедия, да кажем.

Година по-късно с удивление забелязвам, че министерството е променило дизайна на сайта си и всякакво споменаване на Криейтив комънс е изчезнало. Това ме поставя в леко неудобно положение, защото вече съм препубликувал няколко десетки снимки от сайта, позовавайки се на посочения от тях лиценз. Както и да е, няколко дни по-късно хората явно довършват сайта си и съдържанието отново е под cc-by.

Тези дни изведнъж се оказва, че отново са решили да променят лицензната си политика. Този път лицензът е cc-by-nd. Бих сложил скрийншот, защото не знам докога положението ще е такова, но заради днешния празник явно някой преработва сайта им на живо…

 

  One Response to “Външно министерство и авторските права”

  1. [...] Ананиев и Надежда Михайлова (тя досега имаше снимка от лъжливия сайт на външно министерство). Публикувано от Спас Колев на [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha