Skip to content

Уикипедия: 18/2013

От новите статии
Калница е река в Южна България, област Сливен, община Нова Загора, област Ямбол, общини Тунджа и Елхово и област Хасково, община Тополовград, ляв приток на Синаповска река от басейна на Тунджа. Дължината ѝ е 72 km, която ѝ отрежда 46-то място сред реките на България. Река Калница извира под името Текиря на 203 м н.в. от Светиилийските възвишения, на 1,3 км югоизточно от село Питово, Община Нова Загора.
Агнес фон Райнфелден (на немски: Agnes von Rheinfelden, * ок. 1065, † 19 декември 1111) е принцеса, по-късно херцогиня на Церинген. Тя подарява манастир Св. Петър на Шварцвалд, гробницата на Церингите. Нейната сестра е кралицата на Унгария, Аделхайд Швабска, от 1078 г. съпруга на крал Ласло I. Агнес е дъщеря на швабския херцог Рудолф фон Райнфелден (* 1025, † 1080), геген-крал на Хайнрих IV и втората му съпруга Аделхайд Торинска (* 1052, † 1079), дъщеря на граф Ото I от Савоя и на Аделхайд от Суза и полусестра на Берта Савойска, от 1066 г. съпругата на император Хайнрих IV.
„Наследникът от Калкута“ (на руски: Наследник из Калькутты) е приключенски роман на съветския писател Роберт Щилмарк. Романът е издаден през 1958 г. от съветското издателство „Детгиз“, като част от поредицата „Библиотека приключений и научной фантастики“. Има четири издания на български език. На 5 април 1945 г. Роберт Щилмарк е арестуван и за “клеветнически изказвания за съветската действителност” е осъден на 10 години лишаване от свобода. След пет години, прекарани в съветските затвори, Щилмарк е изпратен в Сибир.
Силът (sill), наричан още пластова интрузия, е обширно, плоско, пластовидно тяло с вулканичен произход и дебелина много по-малка от площта му. Силът се формира когато при издигането си нагоре магмата достигне скали, които нито може да пробие, нито да повдигне. В този случай тя се разлива и напластява успоредно на шистозността или на слоистостта на вместващите скали.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Mikenorton.
Христо Смирненски е язовир на река Паничарка, приток на река Янтра, в землището на град Габрово. Язовир „Христо Смирненски“ е предназначен за питейно и промишлено водоснабдяване на Габрово и 23 селища в района. Хидровъзелът включва язовирна стена с открит траншеен преливник и вертикална водовземна кула, подязовирна ВЕЦ с мощност 760 kW, транспортна деривация за водно количество 4.67 куб. м/сек.
Рикардо Самора Мартинес (на испански език – Ricardo Zamora Martínez) е легендарен испански футболен вратар от началото на ХХ век, национал, дългогодишен треньор по футбол. Състезавал се е за Еспаньол, Барселона и Реал Мадрид, а като мениджър е спечелил две титли на Испания с отбора на Атлетико Мадрид. Познат по цял свят с прякора „El Divino“ (Божественият), негова запазена марка е било да се появява на терена с кърпа, шапка и бяло поло, което по-късно е копирано от няколко неговите съвременници. Става пословичен със смелостта си, като през 1929 г., докато играе за националният тим на Испания срещу Англия, получава тежка травма – счупване на гръдната кост, но продължава да играе до края на мача, въпреки силните болки, а Испания печели срещата с 4:3.
Хънтър Стоктън Томпсън (на английски: Hunter Stockton Thompson) е американски журналист и писател, който се нарежда сред легендите на американската журналистика. Считан е за първия и най-яркия представител на гонзо журналистиката. Автор е на множество статии в разни вестници и списнания, както и на 19 книги. Става известен с автобиографичния роман „Страх и ненавист в Лас Вегас“ (илюстриран от Ралф Стедман), чиито първи глави са публикувани в списание „Ролинг Стоун“ през 1971 година, след което започва сътрудничество между музикалното списание и писателя, продължило повече от 30 години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, MDCarchives.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *