Skip to content

Уикипедия: 19/2013

От новите статии
„Народен глас“ e български вестник, орган на македонските българи, емигранти в Гранит Сити, САЩ. Излиза всеки ден на български в периода от 12 септември 1907 – 1950 година в Гранит Сити под редакцията на Васил Стефанов. „Народен глас“ е един от вестници, които излизат най-дълго, а в периода от 1913 до 1926 година е единственият и пръв български всекидневник, който се публикува извън България.
Георгиос Маврос (на гръцки: Γεώργιος Μαύρος) е гръцки юрист и политик, заемал редица правителствени постове, включително вицепремиер и министър на външните работи на Гърция в кабинета на националното единство през 1974 г. Георгиос Маврос е роден на додеканезкия остров Кастелоризо (Мегисти). Завършва право в Атинския университет, където през 1936 г. защитава докторат.
Херман Брокхаус (на немски: Hermann Brockhaus) (1806—1877 г.) е немски ориенталист, водещ специалист по санскрит и персийски език. Той е син на известния издател Фридрих Арнолд Брокхаус и зет на композитора Рихард Вагнер. Роден на 28 януари 1806 г. в Амстердам, Холандия, той е третият син на известния немски издател на енциклопедии Фридрих Арнолд Брокхаус (Friedrich Arnold Brockhaus). Майка му умира, когато е на 4 години. През това време баща му има трудности с издателската си дейност и той е изпратен при чичо си в Дортмунд, където минават ранните му детски години.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Metailurus е род праисторически изкопаеми саблезъби котки от Северна Америка, Евразия и Африка живели преди 9 млн. до преди 11 хил. години в епохите на миоцен и плейстоцен. Фосилни останки от най-едрия от видовете Metailurus major са открити и в България от палеонтологични експедиции през 20 век в района на Хаджидимово. Ценен скелет от вида е изложен в експозицията на Палеонтологичния музей в Асеновград.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Izvora.
Евровизия 1976 е 21-то издание на песенния конкурс. Провежда се на 3 април в Конгресния център на град Хага, Нидерландия. Домакините избират за водеща Кори Брокен, изпълнителката, която носи първата победа на Нидерландия на този фестивал още при второто му издание през 1957 година. Побеждава британската песен „Save Your Kisses for Me“ на „Брадърхуд ъф мен“. Швеция, Малта и Турция се оттеглят, но пък на тяхно място се завръщат Гърция и Австрия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, NOS.
Стефан Симич (на сръбски: Стеван Симић или Stevan Simić) е македонски сърбоманин, сръбски географ и историк, революционер, деец на Сръбската четническа организация в Македония и югославски политик. Роден е през 1882 година в Кратово, Османската империя. Основно училище завършва в родното си място, а гимназия в Солун и Цариград. След завършването си става учител в село Туралево. В 1902 година заминава да учи във Великата школа в Белград, където се дипломира в 1906 година при Йован Цвиич.
Домèнико Андрèа Трезѝни (на италиански: Domenico Trezzini, на руски: Андрèй Якѝмович Трезѝн) е швейцарски архитект и строителен инженер – първи проектант и архитект на Санкт Петербург, оформил европейския му облик и издигнал някои от най-емблематичните негови сгради. Роден е около 1670 г. в Астано, в близост до Лугано, Швейцария в небогато аристократично семейство. От този кантон произхождат цяла плеяда европейски майстори строители, 140 от които работя предимно в Русия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *