Skip to content

Уикипедия: 20/2013

От новите статии
Страшният съд е фреска от италианския ренесансов художник Микеланджело над олтара на Сикстинската капела във Ватикана. Изрисувана е за четири години, между 1536 г. и 1541 г., като работата по нея е започната 20 години след тази по тавана на Сикстинската капела. Поръчана е от папа Климент VII. Фреската представя второто слизане на Христос на земята и Страшният съд, който очаква всички грешници. Христос се намира в средата и се вижда как отделя праведниците от дясната си страна, а грешниците — от лявата.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Микеланджело Буонароти.
Постояннотоков електрически двигател — електрически двигател, захранван с постоянен ток. Тази група двигатели се разделя на: Съвременният постояннотоков двигател е изобретен случайно през 1873, когато Женоб Грам свързва въртящо динамо към второ подобно устройство, движещо се като двигател. Класическият постояннотоков двигател има въртяща се котва под формата на електромагнит. Това са първите електромотори намерили практическо приложение. Тъй като четките се износват и се нуждаят от подмяна,откритите в последствие асинхронни двигатели на променлив ток са заели местата на колекторните DC мотори в много сфери.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Wapcaplet.
Иван Стефанов Пенаков (23 август 1883 — 1 февруари 1971) е български адвокат, историк и общественик, доктор на науките. Роден е на 23 август 1883 г. в Кюстенджа. Потомък е на преселници котленци, по майчина линия е родственик на Георги Раковски. Завършва втори клас в Кюстенджа, трети клас в Русе и гимназия в София. Като ученик под влияние на Павел Делирадев се запознава със социалистическите идеи. През 1907 г. завършва право в Букурещ. Като студент участва в създаването на социалистическото движение в Румъния и става член на социалистическия кръжок „Румъния мънчитоаре“ („Трудова Румъния“), сътрудничи и на едноименния вестник с псевдоними Тимотие и Стегару.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Бенито Перес Галдос (на испански: Benito Pérez Galdós) е испански писател на романи в жанра исторически и съвременен роман, журналист, драматург и политик. Той е водеща литературна фигура през 19-ти век в Испания. Бенито Мария де лос Долорес Перес Галдос е роден на 10 май 1843 г. в Лас Палмас де Гран Канария, Канарските острови, Испания. Десето дете на полковника Себастиан Перес и Долорес Галдос. Баща му го запалва с любов към към историята със своите разкази за войната за независимост, в която е участвал. През 1852 г. влиза в колежа „Сан Агустин” в Лас Палмас, където се преподава с напреднали за времето си идеи.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Копривен е река в Западна България, Област Кюстендил, общини Невестино и Кочериново , десен приток на река Струма. Дължината ѝ е 26 км. Отводнява крайните северни разклонения на планината Влахина и част от историко-географската област Пиянец. Река Копривен извира на 1252 м н.в., на около 500 м югоизточно от връх Ямата (1318 м) в северната част на планината Влахина. Тече в дълбока, силно опороена долина през историко-географската област Пиянец и най-северните части на планината Влахина, като образува голяма, изпъкнала на север дъга.
Икономиката на Киргизстан е от смесен тип и се развива предимно около селското стопанство, в по-малка степен около добива. Киргизстан претърпява икономически спад след разпада на СССР, от който промишленият сектор не се възстановява, а страната остава силно зависима от Русия и съседите си. В последните десет години икономиката напредва въпреки политическата нестабилност, безработицата спада и износът се увеличава.
Цамблак е средновековна българо-византийска аристократична фамилия с вероятен италиански произход. Първите поименни сведения за представители на Цамблаковия род датират от 1330-те г. Член на фамилията (не се посочва името му) е живял в Италия и останал в историческите анали като „кавалер”, т. е. благородник. Той се споменава в една сатирична средновековна поема „Пътешествието на Мазарини в ада”. Възможно този Цамблак да е същият, споменаван като „велик архонт” в едно съдебно дело между манастира „Св. Никола” и гражданите на град Рентини в Италия.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
Още нови статии от седмицата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *