С археологическа цел изрових редакциите с най-малък индекс в базата данни на няколко Уикипедии. Не е задължително те да са първите хронологично – най-старата редакция в английската версия е с индекс 291430: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:UuU&oldid=291430. На доста места впоследствие е пипано по базите данни.


Musopen е доста сериозен проект за събиране на музика, свободна от авторски права – главно чрез нови изпълнения на класическа музика, при което изпълнителите се отказват от правата си. За няколко години са натрупали материал, достатъчен за поддържане на интернет-радио. Много техни неща се използват и в Уикипедия за илюстриране на статии.

В момента събират гласове в онлайн анкета, за да получат някакво дарение от Пепси – може да се стигне до нея от голяма връзка на началната страница на сайта им.


Джеймс Бридъл е направил интересен експеримент, отпечатвайки в 12 тома на хартия всички редакции на статията за Иракската война от Уикипедия на английски. Коментар плюс разсъждения за историята и механизмите на нейното формиране post factum – в аудио презентация и в блога му.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha