Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова говорила глупости пред журналисти:

Има преливане на река Струма. Реката е влачила много тежки дървета, които са били с голяма скорост, отнесли са моста.

А според снимките водата в реката е ниско, една от гредите е изпаднала от герберовата става, на която стъпва, след което съседният окачен отвор също е паднал.

Моята първа хипотеза, съчинена по картинките: лоша поддръжка -> корозирали лагери на герберовата става -> нарушено покритие на армировката в тази зона -> корозия на армировката -> загуба на носимоспособност; земетресението може да е било последната капка.

Интересно ми е дали АПИ ще възложи експертизата на някой извън системата и дали резултатите ще бъдат публикувани.

 

{{ic|kiip_20080806.png|Началната страница на официалния сайт
на КИИП, 6 август 2008
© 2003-2008 КИИП|}}

Пак ще злорадствам. Подзаглавието трябва да е „Едно добро начало“. Какво да се прави, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), първата организация след ДПО „Септемврийче“, в която съм принуден да членувам зорлем, неизбежно събужда топли чувства в душата ми.

На 24 юли, след сигнал на колега, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила на КИИП глоба от 30 хиляди лева за косвено определяне на минимални цени. От самата КИИП хленчат жалостиво. Иска ми се да обжалват решението по съдебен ред, за да им погледам сеира.

Пълният текст на решението е публикуван тук (.doc формат, черна точка за КЗК).

…Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране представлява решение на сдружение на предприятия, което може по своя характер да засегне търговията между държавите- членки на ЕС и има за предмет предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията.

…националната законова рамка и по-конкретно разпоредбата на чл. 6, т. 7 ЗКАИИП, улеснява поведението на КИИП, водещо до нарушаване на правилата в областта на конкуренцията… Камарата надхвърля предоставените й функции като отива по-нататък в сферата на забраненото от гледна точка на конкурентното право поведение.

…прякото или косвено определяне на цени, елементи на цени или други търговски условия по същността си е най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията, с възможност да причини най-тежък антиконкурентен ефект върху съответния пазар.

В крайна сметка КЗК установява, че Методика за цените изобщо не трябва да има:

1.УСТАНОВЯВА, че чл. 6, т. 7 (респ. чл. 20, ал. 1, т. 5) от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране противоречи на действието на чл. 3 ДЕО и чл. 10 ДЕО, във връзка с чл. 81 ДЕО, поради което по силата на върховенството на общностното право чл. 6, т. 7 от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране не следва да се прилага.

Поради смекчаващи обстоятелства (подлъгани били от закона ?!), глобата е само 30 хиляди лева. Според мен, твърде малко за потенциалните щети от действието им. Само членския внос на КИИП, нищожна част от обема на пазара, е около 1 милион лева. Дори промяна на цените от 1% вероятно е в порядъка на стотици хиляди.

Но, макар и с малко, пълзящата фашизация трябва да се бие през пръстите при всеки повод. КЗК е от малкото държавни органи, които проявяват някакво желание за това.

2.Налага имуществена санкция в размер 30 000 лева на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за извършено нарушение на чл. 9, ал. 1 ЗЗК и чл. 81, ал. 1 ДЕО.

И накрая:

3.Постановява прекратяване на нарушението по т. 2.

КИИП, естествено, са си строшили краката да изпълнят последната точка – виж илюстрацията. Да не говорим да уведомят членовете си, че няколкото хиляди книжки с въпросната Методика вече не са в сила. Иначе умират да ме спамват с SMS-и за коледни коктейли и други подобни глупости…

 

 

Тези дни се занимавах с ровене за софтуер за анализ по метода на крайните елементи. Което не ми е работа, но произтече от тъпата маркетингова политика на SolidWorks, които силно ме издразниха в края на февруари…

В работата ми широко използваме SolidWorks, главно за проектиране на детайли за стоманени конструкции. От време на време си струва някои често използвани съединения да бъдат по-точно изчислени, поради което от известно време обмисляхме да започнем да използваме някаква МКЕ програма. Тъй като така и така използваме SolidWorks, първосигналният избор беше тяхното МКЕ разширение CosmosWorks.

В стандартната инсталация на SolidWorks се съдържа една свръхорязана версия, CosmosExpress. Замисълът изглежда е да направиш с нея шарени картинки, за да накараш когото трябва да ти купи истинска версия. След това има CosmosWorks Designer, CosmosWorks Professional и CosmosWorks Advanced Professional (по реда на цената). Естествено, тривиална опция като нелинейни материали е включена чак в третия вариант. Разбирай, за да си свърша някаква работа веднъж на три месеца, трябва да купя най-тежкия им продукт, от който ще използвам 5%.

Следователно, три месеца по-късно (при мен това е светкавична реакция) се позарових в свободните алтернативи. В сравнение с последния път, когато съм го правил, напредъкът е значителен.

През следващите месеци мисля да изпробвам Salome-Meca, комбинация от Salome и Code Aster с интегриран интерфейс. Пакетът (заедно с още няколко екстри) може да се ползва и сглобен с PCLinuxOS в live дистрибуция – CAELinux. Първите ми впечатления (от 2-3 прости модела) са доста добри.

Някъде през лятото (или по-късно) ще пиша какво е излязло от изпробването.

 

Понеже си говорехме за панели: http://news.ibox.bg/news/id_1356156395

 

 

Вчера щях да пиша тук нещо дълбокомислено, но денят се разви така, че вече не помня какво. Поради което следват някакви текущи глупости.

***

Цяла сутрин се борих, за да извлека от един архитектурен чертеж малкото информация, която наистина ми беше необходима. Тази операция предизвика у мен засилващи се колики.

С времето придобивам някакво професионално отклонение и, преди да предприема каквото и да е, първо започвам да се чудя какви рискове от грешки биха възникнали (ако нещо може да тръгне накриво, нали, най-вероятно така и ще стане). Това изглежда е съвсем неприсъщо за архитектите. Как можеш да направиш сграда с 8 пешеходни врати, които имат 4 различни размера – 900/2000, 900/2500, 1000/2500, 1100/2500?

За самия чертеж не искам да говоря. Дори положението на прозорците не е котирано в плана. Всички размери са в сантиметри, все едно човекът никога не е правил стоманена конструкция. Доста вероятно, всъщност.

***

По-късно за успокоение изгледах една лекция на професор Галамбош, авторитетно име в стоманените конструкции в САЩ. Темата е plastic shakedown (май не съм го чувал на български), а финалът доста ме развесели. Нещо в смисъл „следващия път, когато някой ви каже, че конструкцията не излиза с 1%, вземете и го ударете с нещо по главата“.

Което ме подсети за един от сътрудниците на професор Седлачек, авторитетно име в стоманените конструкции в Европа, който беше написал небрежно в една сметка нещо като k = … = 1,024 ~ 1 : OK. Това доста ме беше впечатлило преди години, в началото на професионалната ми практика.

 

 

Преди няколко седмици бях по служба на строителното изложение в ИнтерЕкспоЦентър на Цариградско шосе и днес рекох да напиша две неща, преди да съм ги забравил.

1. Кюнци

Най-интересното излагано нещо беше това чудо, което от няколко месеца продават и в България. Става дума за кюнци, чиято вътрешна повърхност има покритие с много добра отразяваща способност, поради което провеждат ефективно светлина, включително когато имат чупки.

По този начин можеш да осветиш помещения, които нямат контакт с външна стена на сградата. Друга потенциална полза е, че евентуално можеш да получиш голямо количество светлина с относително малка по площ зона с намалено топлинно съпротивление. Според продавачите, с големите модели при диаметър на тръбата 500 mm се осветяват 45 m?. Пак според тях, получената светлина била много благодатна, защото идвала от слънцето, но това някак си не можа да ме вдъхнови особено.

Така или иначе, цялата работа изглежда интересна за определен кръг приложения. Най-вероятно ще монтираме едно за проба, тогава ще пиша допълнително.

2. Паркинги

За да не става прекалено позитивно, продължавам с мрънкане.

Архитектът на новия паркинг на ИнтерЕкспоЦентър трябва да подобри контакта си с действителността. Все съм влизал в многоетажни паркинги, включително в Холандия, където хората са пословични с, хм, пестеливостта си, но в крайна сметка икономията е майка на мизерията.

Преминаването от ниво -2 към ниво -1 без допълнителна маневра е възможно с Опел Корса, за нещо по-голямо няма гаранции. Което се доказва от нарастващия през цялото време на изложението брой следи от брони по стената.

Та, ако някой друг аджамия реши да проектира многоетажен паркинг, да ходи да мери паркинга на летището, а не този на ИнтерЕкспоЦентър.

 

© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha