Тези дни се занимавах с ровене за софтуер за анализ по метода на крайните елементи. Което не ми е работа, но произтече от тъпата маркетингова политика на SolidWorks, които силно ме издразниха в края на февруари…

В работата ми широко използваме SolidWorks, главно за проектиране на детайли за стоманени конструкции. От време на време си струва някои често използвани съединения да бъдат по-точно изчислени, поради което от известно време обмисляхме да започнем да използваме някаква МКЕ програма. Тъй като така и така използваме SolidWorks, първосигналният избор беше тяхното МКЕ разширение CosmosWorks.

В стандартната инсталация на SolidWorks се съдържа една свръхорязана версия, CosmosExpress. Замисълът изглежда е да направиш с нея шарени картинки, за да накараш когото трябва да ти купи истинска версия. След това има CosmosWorks Designer, CosmosWorks Professional и CosmosWorks Advanced Professional (по реда на цената). Естествено, тривиална опция като нелинейни материали е включена чак в третия вариант. Разбирай, за да си свърша някаква работа веднъж на три месеца, трябва да купя най-тежкия им продукт, от който ще използвам 5%.

Следователно, три месеца по-късно (при мен това е светкавична реакция) се позарових в свободните алтернативи. В сравнение с последния път, когато съм го правил, напредъкът е значителен.

През следващите месеци мисля да изпробвам Salome-Meca, комбинация от Salome и Code Aster с интегриран интерфейс. Пакетът (заедно с още няколко екстри) може да се ползва и сглобен с PCLinuxOS в live дистрибуция – CAELinux. Първите ми впечатления (от 2-3 прости модела) са доста добри.

Някъде през лятото (или по-късно) ще пиша какво е излязло от изпробването.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha