Бич, Мари-Терез. История на Белгия. От Античността до наши дни. Рива, 2008. ISBN 9789543201716

Това май е най-приличната книга на български по темата, на която съм попадал. Ако оставим настрана 2-3 спорни транскрипции, няма видими дефекти и нивото е в порядъци по-високо от предишните недоносчета, които съм коментирал.

Около половината от съдържанието обхваща времето от независимостта насам. Съответно, информацията за по-ранния период е ограничена, но за 19 и 20 век нови неща може да открие и човек като мен, с интерес към темата над средния.

Иначе Рива продължава съмнителната политика да публикува истории на страните с автори от техните съседи.

 

Занемарил съм бележките за прочетени книги, но тази не бих подминал.

Видински, Емануил А. Картографии на бягството. Стигмати, 2005. {{isbn|954-9521-98-2}}

Ако не ме подвежда първоначалното впечатление, това е най-доброто от български автор, на което съм попадал от Радичков насам. Наистина, книжката е малка, но обикновено и десетина страници стигат, за да попадна на нещо дразнещо, което да се закача по ноктите. Не и тук.

Четири правописни грешки. Плюс „подплътявам“, за която допускам, че е умишлено създадена дума.

(Да извиняват засегнатите, но като че ли от години неоснователно асоциирам автора с ВБВ и Васил Видински. Накрая май ще се окаже, че ги свързва само съмнителният късмет почти едновременно да станат обект на, хм, експресивния език на бай ИнжИнера, лека му пръст.)

 

Публикация на Радан Кънев ми напомня, че днес се пада не само рожден ден на племенника ми, но и кръгла годишнина от Деветосептемврийския преврат.

Някои от мислите му пък ми припомнят, че от половин година само се каня да пиша нещо за Комуналният капитализъм:

Аврамов, Румен. Комуналният капитализъм. Том I. Размерност и едри щрихи. Капитализъм без капитал. Допирът с външния свят. София, Фондация „Българска наука и култура“, 2006.

Аврамов, Румен. Комуналният капитализъм. Том II. Движението на парите. София, Фондация „Българска наука и култура“, 2006.

Аврамов, Румен. Комуналният капитализъм. Том III. Ценности и интелектуална среда. Дългата перспектива. София, Фондация „Българска наука и култура“, 2006.

Даже няколко пъти се захващах, но темата надхвърля скромните ми възможности. Това, в което обаче съм убеден, е, че книгата е най-значителното събитие в българския културен живот поне от моето раждане насам. И най-сериозната българска историческа книга сред няколкото, които съм прочел. Някои неща на Тончо Жечев и Вера Мутафчиева се доближават, но тук става дума за друга класа.

Горните две твърдения се потвърждават косвено от факта, че вече няколко години след издаването си книгата не е изплувала на повърхността на общественото внимание. Имам усещането, че и много хора, интересуващи се от българска история, не са запознати с нея, донякъде поради привидно специализираната тема.

Та, ако се върна на началната точка, Радан Кънев се чуди дали превратът през 1944 година не предизвиква особена съпротива, защото публиката вече е свикнала с предишните преврати. А в контекста на Комуналният капитализъм превратът е тривиална случка (съблазнителна мисъл за невярващите в революции, като мен).

На по-дълбокото ниво на общественото и икономическото развитие Девети септември само задълбочава тенденции, съществували дълго преди това – национализирана банкова система, широка мрежа от квазидържавни кооперации, национални обекти, финансирани от държавата, периодични инфлационни вълни, унищожаващи зачатъците на спестяване, и т.н.

По стечение на обстоятелствата, по времето, когато четях тази книга, попаднах и на някои други факти, свързани с приемствеността на институциите. Така Държавния комитет за планиране всъщност е създаден през 1939 година. А любимото ми Министерство на културата – през 1941 година. Под откровеното име Дирекция на националната пропаганда.

Такива мисли ми се превъртяха през главата за петнайсет минути. Сега спирам, защото племенникът е с приоритет, естествено.

 

Баев, Антон. Белези от българин. Пловдив, Хермес, 2006. {{isbn|954-260-468-8}}

Трябва да съм купил някога тази книга, заради положителен коментар в блог, който сега не успявам да открия. Както и да е.

Не съм в особен възторг, макар че книгата се чете и дори избягва обичайните дефекти на българската литература – изкуственост и назидателност.

Тук проблемът е по-скоро в повърхностното съдържание. Или поне доколкото аз успявам да го асимилирам.

Книгата представлява поменик от афоризми на тема българска народопсихология и нейните приложения в историята, философията и бита – някои остроумни, повечето банални. В духа на вестникаро-интелигентските баналности, които силно ми скърцат между зъбите. На места проличават пропуски в образованието на автора – в името на реторически фигури навлиза в сравнения с исторически събития или предполагаеми особености на други народи, които явно не познава.

В резюме: става, но не е задължителна.

 

Джубран, Халил. Градината на Пророка. София, Фама, 2007. {{isbn|978-954-597-290-4}}

Не бях чел нищо от Халил Джубран и по някаква причина очаквах нещо различно. Вероятно не съм схванал добре отзивите, които съм чувал.

Малка книжка с поезия в проза, която не ми действа по никакъв начин, дори не ме дразни. Напомня външно Хьолдерлин, но без забавния романтичен патос. В едно-две изречения дори бие на Витгенщайн, но дотам. Явно не сме много съвместими един с друг.

 

 

 

Въчков, Александър. Балканската война 1912-13. София, Анжела, 2005, 160 с. {{isbn|954-90587-2-7}}

Въпреки заглавието, това не е подробна история на Балканската война. Книгата е част от поредица от същия автор, обхващаща войните, в които участва България. Целта, изжлежда, е да представи войните с доста илюстрации и твърде подробни за мен описания на униформи и въоръжение.

По-полезни са данните за структурата на подразделенията на страните, участвали във войната, както и няколко карти с разположението на войските и развитието на основните сражения.

Изложението за самите военни действия е по-малко от половината обем. Затова пък е прилично компактно резюме на събитията. Авторът, не съвсем обичайно за български историк, е избегнал патетичните излияния, а в голяма степен и тенденциозния уклон в полза на едната страна. „Освобожденията“ са малко в повече за моите критерии (сърбите в Битоля или българите в Девин…), но това е бял кахър.

 

© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha